Cvetača s krompirjem

Za cvetačo v ajurvedi velja, da v njej prevladuje trpek okus, ima hladilni učinek ter pekoč učinek po prebavi. Ima tudi kvalitete suhega in grobega. To pomeni, da je primerna za pitta in kapha došo, potencialno pa zvišuje princip vata. To še posebej velja, če jo uživamo surovo, mrzlo, brez dodanega olja in začimb, v jesenskem času, suhem vremenu ali medtem, ko potujemo.

Z določenimi tehnikami lahko ublažimo njene negativne učinke na vata došo. Predvsem pomaga, če jo kuhamo, ji dodamo začimbe in olja, jo uživamo v zmernih količinah, dodajamo kremaste sestavine ali pa uživamo v poletnem ali vlažnem času.

Cvetača s krompirjem – ajurvedski recept

Ajurvedski recept - cvetača s krompirjem1

  • 1 kg cvetače
  • 2 krompirja
  • 1,5 dcl vrele vode
  • 3 žlice gheeja ali kokosovega olja
  • ingver velikosti oreha
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 1 žlička orientalske kumine
  • 5 klinčkov
  • 5 strokov kardamoma
  • 1 žlica kurkume
  • 3 žlice ne sladke kokosove moke
  • ščepec cimeta
  • ščepec čilija
  • sol in poper
  • šopek svežega koriandra

Cvetačo operemo in z rokami nalomimo na manjše koščke. Krompir olupimo in narežemo, ingver naribamo, česen pa nasekljamo. V večji ponvi segrejemo ghee ali kokosovo olje in dodamo ingver, klinčke, kardamom, gorčična semena in orientalsko kumino. Pražimo dokler gorčična semena ne pričnejo pokati. Nato dodamo cvetačo, krompir, kokosovo moko, česen, kurkumo, cimet, čili in poper. Pet minut pražimo nato pa zalijemo z 1,5 dcl vrele vode. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju dušimo še 20 min. Ko sta cvetača in krompir kuhana, solimo. Preden serviramo dodamo še nekaj kapljic soka limete in lističe koriandra.

Cvetača pripravljena na ta način bo blagodejno vplivala na kapha došo in ne bo dvigovala vata doše. Za pitta došo lahko pri sestavinah izpustimo česen, čili, klinčke in gorčična semena.

K cvetači lahko ponudimo lečo in riž. Tako bomo užili popoln in lahek obrok.

Če bi radi naredili detox po ajurvedskih principih, pridite na krajše ajurvedsko svetovanje in naredite prve korake k spremembi prehrane. Če pa vas zanima poglobljen študij te tisočletne znanosti, vabljeni v šolo ajurvede in joge.