Adaptogena ajurvedska zelišča

Adaptogena ajurvedska zelišča nam pomagajo, da se spopademo s stresorji v našem življenju in se prilagodimo nanje.

V ajurvedi že tisočletja poznamo skupino zelišč, ki jih imenujemo rasayana. To pomeni, da imajo zelišča iz te skupine obnovitvene in pomlajevalne učinke na telo in um. Rasayana snovi obnavljajo telo in um, preprečujejo razkroj in odložijo staranje. Lahko celo pomagajo obrniti proces staranja. Šele sredi 20. stoletja, pa je ruski znanstvenik odkril in predlagal nov izraz, ki ponazarja skupino s podobnimi učinki. Imenoval jih je adaptogene rastline. Te imajo:

  • uravnavajo širok spekter telesnih funkcij
  • uravnavajo odziv telesa na stres in hkrati tudi aktivirajo, če je potrebno
  • sposobnost prilagajanja telesnim potrebam, tako da telo spet pripelje v ravnovesje, ne glede na smer neravnovesja

Z drugimi besedami, adaptogeni pomagajo spremeniti reakcijo telesa na stres, tako okoljski kot notranji. To lahko naredijo tako, da okrepijo in podpirajo imunski, živčni in endokrini sistem.

Adaptogena ajurvedska zelišča pogosto rastejo v težkih pogojih in imajo prilagoditvene sposobnosti, ki nam jih posredujejo, ko jih užijemo. Na primer, ashvagandha, priljubljeni adaptogen v ajurvedi, je zelo odporna na sušo in uspeva v sušnih razmerah in tleh slabe kakovosti. Večina drugih rastlin ne bi uspevala v takšnih pogojih.

6 ajurvedskih adaptogenih zelišč

Tu je nekaj dobro znanih ajurvedskih adaptogenov in nekaj njihovih učinkov na telo:

Amalaki

Amalaki (Embelica officinalis), je imenovan tudi amla, ki v sanskrtu pomeni kislo. Njeno drugo ime je dhatri in pomeni mati ali negovalka. Iz imen lahko sklepamo, da je to kisel sadež, ki ima negovalne in hranilne lastnosti. Je glavna sestavina chyavanprasha, eliksirja in najboljše paste, ki pomlajuje ter je vsebovan tudi v mešanici triphala. Amalaki uravnava vse tri doše in kljub tem, da je kislega okusa blagodejno vpliva na pitto. Pomirja vnetja predvsem v prebavnem traktu, čisti jetra in s tem tudi kri. Velikokrat se uporablja po kemoterapijah. Hrani in ščiti srce, zmanjšuje holesterol. Vsebuje velike količine C vitamina, je močen antioksidant in odpravlja slabokrvnost. Blagodejno deluje na lasišče in pomaga proti izpadanju las. Znan je po tem, da upočasni staranje, zviša energijo, imunost in krepi optimalno zdravje.  

Ashvagandha

Ashvagandha (Withania somnifera) je znana tudi kot tonik, ki daje energijo in hkrati pomirjevalna rastlina, ko smo v stresu. Deluje hranilno na mišično, živčno in reproduktivno tkivo. Krepi imunski sistem in deluje na ščitnico z zmanjšanim delovanjem. Največkrat jo uporabljamo v primeru stresa, anskioznosti, nespečnosti, preveč razmišljanja in ADHD. Zmanjšuje impotenco in povečuje število spermijev, pri ženskah deluje krepčilno na maternico in v primeru amenoreje. Ugodno deluje na vata in kapha došo, zvišuje pitta došo. Uživanje se odsvetuje v primeru toksinov – ame.

Brahmi

Brahmi (Bacopa monniera) pomeni kreativna sila ali energija. Specifično deluje na um izboljša koncentracijo, inteligenco, spomin in budnost. Pomiri vroča pittina čustva kot so jeza in vzkipljivost. Radi ga uporabljajo študentje, vsi ki veliko mentalno delajo in starejši. Uporablja se tudi pri težjih obolenjih živčnega sistema, Parkison, Alzheimer, demenca, ADHD, depresija in tudi pri odvajanju od drog. Poznamo ga tudi v obliki brahmi ghee ali brahmijevo olje. Slednje se uporablja za masažo lasišča, saj zaradi dviga mikrocirkulacije spodbuja rast las. Ugodno vpliva na vse tri doše, ob prekomerni uporabi lahko poviša vata došo.

Guduchi

Guduchi (Tinosporia cordifolia) se opisuje kot “tisti, ki ščiti telo”. Njegova moč leži v pomlajevalnih, krepčilnih in detoksifikacijskih učinkih, še posebej preko jeter. Uporabimo ga tudi pri hepatitisu, obremenitvah jeter z alkoholom, farmacevtskimi izdelki in drogami. Uporabimo ga pri avtoimunih bolezih z vnetji saj krepi imunski sistem. Deluje na kožo in jo čisti ter uravnava vsa vnetja, ekceme, psoriazo. Ugodno deluje na vse tri doše, najbolj pa na pitta došo.

Sladki koren

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra) koristi vsem sedmim tkiva ali dahtujem. Deluje kot močan nadledvični tonik, s čimer podpira odziv telesa na stres, njegova satvična narava pa pomirja um. Deluje tudi protivnetno, pomirja kašelj, astmo in bronhitis. V prebavnem traktu pomirja pitto, kar pomeni, da celi čire in razjede. Njegove negovalne lastnosti ugodno vplivajo na vnet mehur in sečnico. Deluje tudi na jetra in jih krepi. Ugodno deluje na vata in pitta došo, lahko poveča kapha došo.

Tulsi ali sveta bazilika

Tulsi (Ocimum sanctum) v prevodu pomeni neprimerljiv. Pri nas ga poznamo pod imenom sveta bazilika. Prinaša sattvične lastnosti v um. Ima posebno afiniteto do pljuč in srčne čakre. Zelo primeren je kot čaj, katerega si lahko privoščimo v zimskem času. Raziskave so pokazale, da tulsi med drugim pomaga zaščititi organe in tkiva pred fizičnim stresom. Ugodno vpliva na vata in kapha došo, lahko poviša pitta došo.

Naj omenimo še Chyavanprash, ki je tradicionalna ajurvedska pomlajevalna marmelada. Nekateri njeni zeliščni adaptogeni vključujejo amalaki, ashvagando in guduči. Skupaj z drugimi grelnimi in hranljivimi zelišči je ta formula znana po svojih energijskih in imunsko spodbudnih učinkih.

Omenjena ekološka adaptogena ajurvedska zelišča lahko kupite v naši spletni trgovini.

Kako jemati adaptogene

Upoštevajte, da čeprav je lahko zelišče varno, to ne pomeni nujno, da je pravo zelišče za vas. Zelišča izberemo gleda na došo, tip agnija in tkivo, ki je v neravnovesju. Določena stanja kot je nosečnost ali prisotnost toksinov pomenijo omejitev pri uživanju.

Spoznajte ta čudovita adaptogena zelišča ajurvede in jih začnite vključevati v svoje življenje. Če želite več informacij o izbiri pravih zelišč zase in razvijanju odnosa s temi tradicionalnimi rastlinami, predlagamo, da rezervirate termin na ajurvedskem svetovanju.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge