Radič trevisan in cikorija sta oba grenkega okusa. Tega imamo v ajurvedi najraje za obvladovanje pitta in kapha doše. Zelo radi priporočamo grenek okus v pomladanskem času, saj čisti jetra ter tudi suši odvečno vodo iz telesa in reducira tkiva. Odsvetuje se v primeru povišane vata doše. Grenek okus naj bi redno uživale osebe z diabetesom, odvečno vodo in telesno težo, ob vnetnih stanjih, bakterijskih okužbah, aknah. Presna oblika zelenjave zahteva močen prebavni ogenj ali agni, zato velikokrat priporočam radič trevisan in cikorijo tako, da se ju toplotno obdela.
Hrana lahko postane naše zdravilo, le če jo znamo uporabiti na primeren način. V ajurvedi poznamo šest okusov in vsak ima edinstven učinek na organe, čustva in doše vata, pitta in kapha. Okusi delujejo tako, da stimulirajo prebavni ogenj ali ga reducirajo ter po zaključku prebave gradijo, reducirajo ali spreminjajo tkiva.
Recept za okusno in hitro pripravljeno prilogo ali samostojno večerjo je tu.
Recept radič trevisan in cikorija
Za dve osebi potrebujemo sledeče sestavine:
- 2 – 3 glave radiča trevisan
- 1 šop cikorije
- 1 čž svežega ingverja
- 1 strok česna
- 1 čž koriandra
- 1 čž kumina
- sok 1/4 limete
- sol in poper
- ghee ali oljčno olje
Radič trevisan in cikorijo operemo in narežemo na 5 cm dolge lističe. V terilniku stremo začimbe skupaj z ingverjem in česnom. V ponvi segrejemo ghee, če uporabimo oljčno olje pazimo, da se ne pregreje. Nato dodamo mešanico začimb in na hitro prepražimo. Dodamo narezan trevisan in cikorijo ter na srednjem ognju dušimo 15 minut. Na koncu dodamo malo soli in popra. Postrežemo kot prilogo ali lahko večerjo. Ko je jed že na krožniku dodamo nekaj kapljic limete.
Na ajurvedskem svetovanju svetujemo o prehrani, načinu življenja in zeliščih glede na vašo specifično neravnovesje. Kdor želi poglobiti znanje ajurvede zase in za svojo družino se lahko udeleži enoletnega izobraževanja iz uporabne ajurvede.
Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge