Masaža obraza s kansa palico

masaža-obraza-kansa-palica
Masaža obraza s kansa palico

Masaža je odličen način, kako povečati prekrvavitev kože, učvrstiti mišice in sprostiti napetosti. Veliko lahko naredite s svojimi rokami, še večji učinek pa ima masaža obraza, glave, stopal ali celega telesa s palico, katera ima na konici kansa kovino. Masaža obraza s kansa palico je starodavni ajurvedski ritual, ki povrne mladost, napetost in čistočo vsaki koži.

Kaj je kansa kovina?

Kansa je zlitina različnih kovin, ki je nastala v bronasti dobi v Indiji, ko so začeli kovati baker in druge kovine. Nekoč so ljudje uživali hrano iz posode izdelane iz te mešanice kovin, da bi olajšali prebavo. Pili so vodo iz skodelic kansa in sčasoma ugotovili neverjetne koristi za zdravje, ko so kovino nanesli tudi neposredno na kožo.

Kansa palica je tradicionalno orodje za masažo obraza in se v ajurvedi uporablja že tisočletja. Ima lesen ročaj in konico v obliki kupole iz kansa kovine, ki je mešanica bakra, kositra in včasih cinka. Iz istega materiala so narejene tudi himalajske zvočne posode, ki se uporabljajo za terapije z zvokom.

Kakšne so prednosti uporabe Kansa palice?

V ajurvedski tradiciji dajemo velik poudarek marma točkam – te približno ustrezajo akupresurnim točkam in se nahajajo na obrazu, glavi in celem telesu, tudi stopalih. Masaža teh točk je pomemben del ajurvedskega zdravljenja, saj se ob tem sprošča energija, ki zastaja v teh predelih. V ajurvedi ima kansa palica zdravilni namen, saj se lahko uporablja za aktiviranje marma točk.

Posledično uporaba kansa palice prepreči zastoje energije in s tem številne težave. V kozmetične namene pa s pomočjo kansa palice odstranjujemo nakopičene toksine v koži in bezgavkah. Vemo tudi, da fizična masaža koži dovaja kisik, ki ji naredi čudovit naravni sijaj.

Trije učinki masaže obraza s kansa palico

1. Pomaga pri limfni drenaži

Ena od glavnih uporab kansa palice je spodbujanje dobre drenaže našega limfnega sistema. To je naravni filtracijski sistem telesa, ki zbira odpadno tekočino iz celic in iz nje odstrani toksine. Toda ta sistem za razstrupljanje se lahko zlahka zamaši. Uporaba kansa palice za masažo obraza pomaga pri sproščanju tekočine, ki se je nabrala, zmanjša zabuhlost in temne kolobarje ter naredi našo kožo bolj sijočo. Masaža s paličico kansa prav tako poveča našo cirkulacijo in pomaga nasičiti kožo s kisikom.

2. Sprosti napetost

Masaža obraza s kansa palico je zelo pomirjujoča dejavnost. Rada jo kombiniram z jogijskim dihanjem, kar dodatno pripomore k sproščanju in tudi absorpciji učinkovin kumkumadi olja. Poleg tega se sprosti tudi um in s tem napetosti v obraznih mišicah. Mnogi od nas nosijo številne napetosti na obrazu, kar lahko povzroči gube in celo glavobole. Uporaba kansa palice bo pomagala razbremeniti mišice in ohraniti gladko kožo. Pomaga, da je koža videti napeta in čvrsta tako pri mladi kot zreli koži.

Ker masaža deluje preko marm, energetskih točk, ki so na obrazu, glavi in celem telesu, pomaga pri zmanjševanju zabuhlosti, drobnih gub in pordelosti. Pomaga pri obvladovanju zastojev, pa naj bo to v koži ali globlje v obrazu in sinusih.

3. Vzpostavi ustrezen pH kože

Tretji način, kako nam uporaba kansa palice pomaga pri naravni pomladitvi obraza, je obnavljanje optimalne kislosti pH kože. Kar je tako čarobnega pri tej kovini, je njena sposobnost uravnavanja pH kože. Zaradi alkalnih lastnosti kovine ob dotiku s kožo bo ta material pomagal uravnotežiti pH vaše kože. Ko pH naše kože postane neuravnotežen – bodisi preveč ali premalo kisel, to povzroči težave kot so akne, mastnost, staranje ali gube.

Ob uporabi kansa palice lahko nastane siv odtenek na koži, kar pa samo pomeni, da je vaša koža preveč kisla in kansa palica opravlja svojo nalogo, torej da jo detoksificira. Po zaključku obraz enostavno umijemo z vato prepojeno z vrtnično vodo in tako odstranimo sivino.

Masaža obraza s kansa palico – postopek

Ajurvedska masaža obraza

Preden začnete z masažo očistite obraz z gelom za čiščenje obraza z vrtnico. Nato na obraz nanesite nekaj kumkumadi olja – tradicionalno ajurvedsko olje za nego obraza, ki vsebuje žafran in številna ajurvedska zelišča in pomaga do zdrave in napete kože. Nanos olja je pomemben tudi za to, da kansa palica gladko drsi po vaši koži, hkrati pa olje ne bo mašilo por. Primerno je tudi za mastno in aknasto kožo.

Masažo obraza s kansa palico začnemo na marma točki, ki se nahaja na sredini čela, tik nad nosnim mostom. Uporabite močan, a ne trden pritisk in masirajte s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Nadaljujte z masažo čela tako, da drsite kansa palico od obrvi navzgor preko celega čela do lasišča, od leve proti desni in nazaj. Od strani proti temenu drsite od čela navzdol.

V točki temena na levi in desni strani, masirajte krožno.

Nato se premaknite na predel okoli oči. Z gibanjem v obliki osmice premikajte kansa palico okoli obeh oči. To naredite nekajkrat v eno smer, nato pa obrnite gibanje v drugo smer.

Ko končate s predelom okoli oči je čas, da se osredotočite na marma točke ob strani nosnic. Masaža tega predela je odličen način za lajšanje morebitnih težav s sinusi in posvetlitev kože na predelu lic. Masirajte po nosu navzdol proti licem ter od špice nosu navzgor.

Nato s kansa palico masirajte ličnice, nekajkrat sledite liniji ličnic ter se pomikajte od nosu proti ušesu. To pomaga učvrstiti in dvigniti vaše ličnice. Masažo ponovite na obeh straneh.

Od svojih ličnic se pomaknite navzdol, proti ustom in krožite okrog njih v obe smeri. Ko to storite nekajkrat na obeh straneh, peljite kansa palico do konice brade in sledite po robu čeljusti proti ušesu. To lahko res pomaga, če imate na tem področju marionetne linije – tiste, ki se spuščajo od kotičkov ust do čeljusti.

Na koncu zmasirajte še vrat in sicer od ključnic navzgor proti bradi.

Ritual lahko zaključite tako, da obraz navlažite z vato prepojeno z vrtnično vodo, ki pomaga očistiti odvečne toksine, ki so se nabrali na obrazu in učvrsti kožo. Na kožo obraza nato nanesemo naravno ajurvedsko kremo.

Kako masiramo glavo in stopala s kansa palico?

Tudi drugi deli telesa bodo deležni blagodejnih učinkv masaže s kansa palico.

Glavo masiramo od obraza nazaj proti vrhu glave ter od temen in za ušesi navzgor proti vrhu glave. Masiramo tudi od hrbtne strani vratu navzgor proti vrhu glave. Na glavi so številne marma točke in njihova stimulacija nas bo sprostila ali celo odpravila glavobol. celo glavo lahko zmasiramo s krožnimi gibi preko cele glave. Posebej namenimo pozornost drsenju po sredini glave, od začetka lasišča vse do vratu. S tem zaobjamemo tri glavne marme glave.

Masaža stopal s kansa palico je način, kako pomagati pri nespečnosti. Uporabimo lahko zase primerno ajurvedsko masažno olje.

Za vsako stopalo si vzamemo dovolj časa in s krožnimi gibi masiramo celoten podplat, prste in peto. Ne pozabimo na nart in predel gležnjev. S tako masažo bomo zaobjeli vse marma točke tega predela.

Za profesionalno masažo s kansa palico se oglasite v našem studiu, kjer boste deležni natančne marma masaže obraza, telesa ali stopal z uporabo kansa palice.

Kansa palico in masažna olja lahko kupite v spletni ali fizični trgovini v Ljubljani na tržnici Koseze. Za izboljšanje stanja vaše kože ali pomlajevalne učinke priporočamo tudi notranje delovanje s primerno prehrano in zelišči, zato se lahko oglasite na ajurvedski diagnostiki in svetovanju.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge