Mantra OM

Mantra OM chanting
Mantra OM

Mantra OM ali AUM ni le zvok, je vibracija celotne kreacije. OM je prvi zvok, ki je nastal ob nastanku univerzuma – veliki pok. Tako je mantra OM semenska ali bīja mantra, iz katere izhajajo vse ostale mantre, besede. Tudi v Sankhya filozofiji je izvorni zvok OM, tisti ki nastane ob razdruženju Purushe in Prakruti, principa Zavesti in Materije, v trenutku porajanja Kreacije.

Mantra OM je najpomembnejša mantra v jogi. Po tradiciji se vse manifestira in prihaja iz primordialne vibracije, ki jo simbolizira OM. Vsi duhovni nauki, vključno z jogo, vsi jeziki vključno s sanskrtom, vsi sveti spisi, vključno z Vedami, izhajajo iz mantre OM. To se ujema z modernim znanstvenim razmišljanjem, ki pravi, da je vse, vsak atom in molekula v vsakem kotičku vesolja nastala iz energije ali vibracije. Vsak atom izhaja iz primordialne vibracije, ki jo simbolizira OM.

Kaj je mantra joga?

Mantra joga je močna in prijetna oblika joge. Deluje kot protistrup za nenehno tavajoč um in nam je lahko v današnjem času zelo koristna. Psihosomatske težave so posledice begajočega uma, ki nima obstanka v sedanjem času. Kadar razmišljamo o preteklosti in se je oklepamo postanemo depresivni, kadar smo večino časa v prihodnosti pa postanemo anksiozni. To nam onemogoča, da smo v sedanjem trenutku, ki je edino kar realno obstaja. Petje manter je neposreden način zaobidenja mentalnega hrupa in takojšnje doseganje globljih ravni zavesti.

Beseda mantra izhaja iz dveh sanskrtskih korenin: um ali manas, man in osvoboditev ali tra.  To pomeni, da s ponavljanjem mantre osvobodimo um in prebudimo višjo dimenzijo zavedanja. Mantre so specifični zvoki ali vibracije, ki povzročijo neposredno spremembo v telesu in umu.

Kaj predstavlja mantra OM ali AUM?

Aum predstavlja naša tri stanja zavesti ter četrto stanje, v katerem transcendentiramo materialni svet.

Vibracija A predstavlja začetek, kreacijo vesolja in vsega znotraj njega. V hindujski tradiciji je ta povezana z Brahmo, ki je stvarnik, kreator življenja. Vibracija je tudi simbol zavednega ali budnega stanja. Ta zvok izvira iz trebuha in se dviguje navzgor.

Vibracija U predstavlja stabilnost in energijo, ki ohranja in vzdržuje svet in s tem tudi nas. Povezana je s hindujskim bogom Vishnujem, ki je hranitelj. Vibracija predstavlja stanje spanja, ko sanjamo in je zavest obrnjena navznoter. Vibracija prehaja iz trebuha v predel prsnega koša proti grlu, kar pozitivno vpliva na srce in pljuča.

Vibracija M označuje zvok zapiranja in začetek konca. Povezana je s Šivo, ki je pogosto znan kot uničevalec, a tudi sila transformacije. Povezana je tudi s stanjem faze globokega, nezavednega spanja. Vibracija se tu širi od predela ust navzgor skozi glavo, ob tem sta ustnici zaprti. Vibracija deluje na možgane, žleze in čutilne organe v predelu lobanje.

Obstaja pa tudi četrti del mantre in sicer tišina, ki je odsotnost vibracije.  To je stanje, ki se ga ne da izmeriti in se ga ne sliši z ušesi. To je stanje transcendentalnosti, brez značilnosti, blaženo, katero je onkraj manifestacije in je čista zavest. To je cilj vseh duhovnih praks.

Ko pojemo mantro OM, se povezujemo na več načinov: povezujemo se med seboj, v enem zvoku, eni vibraciji, eni energiji; povezujemo se z vesoljem ter tudi sami s seboj. Meditiranje, ponavljanje in razmišljanje o OM nas pripelje do samega izvora manifestacije. Ko smo v stiku s seboj, se prične zdravljenje!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge