Grahova kremna juha z meto

Ajurvedski recept za grahovo kremno juho

Uživanje sezonske hrane bo najbolj koristilo našemu organizmu, idealno je, če je zelenjava pridelana na ekološki način in dozorela na soncu. Spomladi tako na tržnicah najdemo svež grah in na bolje založenih tudi meto. Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo okusno kremno juho, ki bo odlična tudi za večerjo.

Na ajurvedskih svetovanjih se velikokrat srečam z osebami, ki so prešle ne vegetarijansko ali vegansko hrano in kar pozabile, da je potrebno v telo vsakodnevno vnašati beljakovine. Težave, ki jih omenjajo so slabši spomin in koncentracija, nihanja v razpoloženju, nereden cikel, utrujenost, anksioznost in strahovi ter potreba po večji količini ogljikovih hidratov in sladkarijah. Ti znaki se ne odražajo takoj, morda kasneje, čez kako leto ali več. Z vsakodnevnim vnašanjem stročnic, oreščkov, kvinoje ali beljakovin živalskega izvora lahko ta stanja povišane vata doše izboljšamo.

Sledeč recept je idealen za pitta in kapha došo ter za pomladni čas. Vata doša naj doda več gheeja. Dodane začimbe so primerne za pomlad, saj spodbujajo delovanje prebavnega ognja, kateri opravi z nakopičenimi odvečnimi snovmi, ki so se nabrale čez zimo. Spodbujajo tudi delovanje in čiščenje jeter, to je organ, kateremu naj bi posvetili največ pozornosti spomladi.

Recept za grahovo kremno juho z meto

Najprej pripravimo jušno osnovo, katera nam služi tudi za druge juhe, dahl lečo ali rižote. Za dve osebi potrebujemo:

  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 3 liste stebelne zelene
  • 1 žlica gheeja
  • 1 čajno žličko mešanice kumina, koriandra in črnega popra
  • 3 skodelice vode

Začimbe stremo v terilniku, v posodi segrejemo ghee, dodamo začimbe in jih na hitro prepražimo. Nato dodamo na koščke narezano zelenjavo in zalijemo z vročo vodo. Kuhamo 1 uro, nato precedimo in porabimo kot jušno osnovo za pripravo jedi.

Potrebne sestavine za grahovo kremno juho z meto so sledeče:

  • 2 skodelici jušne osnove
  • 2 skodelici svežega graha
  • 1/3 skodelice sveže mete
  • 1/4 skodelice bučnih semen
  • 1 čajna žlička gheeja
  • 1/2 čajne žličke grškega sena
  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • 1/2 čajne žličke kumina
  • 1/2 čajne žličke semen črnega popra
  • sol

V juho lahko dodamo že pripravljeno mešanico začimb vata balance in prihranimo nekaj časa. Na voljo so v spletni trgovini.

Začimbe stremo v terilniku, v posodi segrejemo ghee, dodamo začimbe in jih na hitro prepražimo. Dodamo jušno osnovo, zavremo in dodamo grah ter kuhamo dokler se grah ne zmehča. Nato posodo odstranimo z ognja in dodamo metine liste ter bučna semena. V blenderju ali s paličnim mešalnikom juho miksamo, dokler ne dobimo kremaste juhe. Solimo po okusu.

Ajurveda predlaga, da spomladi telo pripravimo na toplo obdobje tako, da zmanjšamo količino odvečnih snovi – ama, ki so se nabrale v njem čez zimo. Za vsakega posameznika je postopek drugačen, zato ste vabljeni na ajurvedsko svetovanje o prehrani – detoxu. Na podlagi ajurvedske diagnostike boste prejeli navodila ter za vas primeren izbor zelišč in začimb, ki bodo pomagala pri čiščenju prebavnega trakta, jeter ter posledično tudi krvi in drugih tkiv.