Ajurvedski čaj za jetra

Ajurvedski čaj za jetra
Ajurvedski čaj za jetra

Ajurvedski čaj za jetra vsebuje lokalna zelišča in začimbe. Vsako snov, hrano, pijačo, začimbe in zelišča lahko pogledamo skozi lupo ajurvede in jim pripišemo značilnosti okusa, učinka na prebavo, učinka na tkiva in posebnega učinka. Tudi za lokalna, slovenska zelišča imamo podatke o ajurvedskih značilnosti, tako da jih lahko še bolj specifično uporabimo. Ne le glede na simptom, temveč tako, da jih uporabimo glede na ajurvedsko diagnostiko. Ajurvedski čaj za jetra bo vseboval rman. Poglejmo njegove lastnosti skozi lupo ajurvede.  

Rman v hribovitih predelih cveti poleti in ni ga težko najti. Znan je za lajšanje ženskih tegob ter za hitrejše celjenje ran. Z ajurvedskega vidika rman predvsem znižuje pitta došo. Deluje na drugo tkivo – rakta dhatu – kri. Spodbuja tvorbo krvi in povečuje absorpcijo železa. Zaradi teh lastnosti je primeren pri krvavenju iz nosu, slabokrvnosti ter pri vseh želodčnih, žolčnih in jetrnih težavah. Blaži močne menstruacijepitta v rakta dhatuju, zmanjšuje krče in pomaga pri menopavzi tipa pitta. Zaradi dezinfekcijskega in protivnetnega učinka se rman odlikuje pri zdravljenju nalezljivih bolezni, učinkovita pa tudi znižuje povišano telesno temperaturo.

Uporabimo cvet, iz katerega lahko pripravimo čaj, prevretek za sedežno kopel in obkladke.

Rman je grenek, pekoč in trpek, hladi in reducira tkiva. Zvišuje vata došo ter pomirja pitta in kapha došo.

Ajurvedski čaj za jetra

Čajna mešanica spodbuja jetrno presnovo in pospešuje pretok žolča.

  • 30 g posušenih rmanovih cvetov
  • 20 g komarčkovih semen
  • 20 g korenine sladkega korena
  • 20 g listov poprove mete
  • 10 g artičokinih listov
  • 5 g posušene korenine kurkume
  • 200 ml vroče vode

Sestavine zmešamo in hranimo v dobro zaprti posodi iz temnega stekla. Za skodelico čaja v terilniku stolčemo 1 žličko čajne mešanice in jo prelijemo z vročo vodo. Namakamo 10 minut, nato precedimo in pijemo po majhnih požirkih.

Delovanje jeter spodbujajo tudi asane, kot so bhujangasana, shalabhasaba in dhanurasana. Preko marm, energetskih točk, ki se nahajajo na trebuhu, spodbujamo delovanje notranjih organov ter tudi jeter. Združevanje ajurvede in joge pomeni celostni pristop, s katerim delujemo na telo in um.

Za naročilna na ajurvedsko diagnostiko pišite na [email protected]

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge