Ko zahodna medicina odpove: 5 razlogov za ajurvedski pregled

Ko zahodna medicina odpove
Ajurvedski pregled in rešitve so drugačne kot v zahodni medicini

V ajurvedi imamo vsaj 5 razlogov za ajurvedski pregled. Se tudi ti sprašuješ sledeče? Zakaj prijateljica ob določeni dieti lahko shujša, jaz pa z isto dieto ne?

Rada bi prečistila telo, pa ne vem kako. Kako naj pravilno opravim post za svojo konstitucijo?

Jem zdravo. Zakaj imam težave s prebavo?

Imam težave s kroničnim vnetjem sinusov. Moderna medicina je nad mano obupala. Kam naj se obrnem?

Prihajamo v menopavzo in čutim spremembe. Obstaja še kakšna druga možnost razen hormonske terapije?

Na ta vprašanja ima moderna zahodna medicina večinoma enoznačne odgovore za celotno populacijo, medtem ko v ajurvedi najdemo različne odgovore za različne ljudi, a za posameznika njemu prilagojenega glede na sestavo in ravnovesje njegovih doš.

Ajurveda je starodavna znanost, ki ima korenine v 5000 let stari indijski tradiciji. Ajurvedski svetovalci fizični obstoj, duševni obstoj in osebnost obravnavajo kot svoje edinstvene enote, pri čemer lahko vsak element vpliva na druge. Sodobna medicina sledi sistemu, ki vsako bolezen obravnava posebej in predpostavlja, da sta duh in telo ločena. Šele zadnje čase je začela tudi moderna medicina priznavati in upoštevati vpliv čustev in naših misli na mentalno in telesno zdravje posameznika.

Seveda je moderna zahodna medicina pomembna veda in ima velik doprinos k zdravju sodobne družbe. V določenih situacijah farmacevtska zdravila resnično pomagajo, prav tako kirurgija, ki rešuje ogrožena življenja. Največji manjka moderne medicine je, da posameznika obravnava kot ločene sestavne dele, ki med sabo niso povezani in da blaži simptome, namesto da bi iskala vzrok bolezni.

Kakšne so prednosti ajurvede?

Dobro znano dejstvo je, da ajurveda išče vzrok bolezni in ga nato odpravi. Na ta način delujejo tudi trije stebri zdravja v ajurvedi – prehrana, način življenja in zelišča.

Ajurvedski svetovalci so pomagali številnim bolnikom iz različnih okolij, ki so jih zdravniki zahodne medicine že označili za neozdravljive. V ajurvedi pa vemo in razumemo, kakšen vpliv ima naš um na fizično telo. Nismo vsi ljudje enaki in ajurveda to ve, k posamezniku pristopa individualno.

Starodavna indijska medicinska praksa je danes priljubljena po vsem svetu zaradi svojih preprostih, in zelo učinkovitih načinov uravnavanja neravnovesji. Ajurveda, ki je celovit sistem za življenje, pozna rešitve za številna neravnovesja, kot so anskioznost in panične napade, visok holesterol, ginekološke težave, težave s ščitnico, težave s kožo, hujšanje, številne prebavne težave, hemoroide, nespečnost, stres, hormonsko neravnovesje, vnetja, cirozo jeter, izpadanje las in staranje, podporo pri rakavih obolenjih, …

5 razlogov za ajurvedski pregled

Celostni pristop

Ajurveda je znanost o življenju, torej gleda na človeka celostno in upošteva njegovo fizično, mentalno in duševno stanje ter uravnava vse tri sfere hkrati. Zahodna medicina se za razliko od ajurvede fokusira na uravnavanje simptomov s farmacevtskimi preparati. Ti na eni strani delujejo na simptom, po drugi strani pa prinašajo številne stranske učinke. Ti lahko na eni strani uravnavajo določen kazalnik, po drugi strani pa izzovejo številne negativne stranske učinke, za katere se predpisuje nove preparate. Začaran krog se tako prične. Specializiran odnos do posameznih delov telesa ali funkcij žal ne prinaša celovite slike o človeku in soodvisnosti delovanja med telesom in umom. Nobenega pomena ne daje tudi individualno izbrani prehrani in načinu življenja, ki sta glavna vira preprečevanja bolezni in način povratka v ravnovesje.

Farmacevtski preparati učinkujejo predvsem na simptome, z njimi dodajajo sintetične kemične snovi v občutljiv sistem telesa in uma. Ta pa premore ob ugodnih pogojih sposobnost homeostaze, torej samozdravljenja. Sintetične spojine ne vsebujejo naravne inteligence rastlin. Te ob primerni uporabi in izbiri, v telesu opravijo svojo vlogo in ga zapustijo brez negativnih stranskih učinkov.

Ajurvedska svetovalka se ne omeji na uravnavanje določenega simptoma, ampak preuči vzrok za skupek simptomov, ki imajo vzrok v neravnovesju doš vata, pitta ali kapha. Te preidejo izven ravnovesja zaradi individualno neprimerne prehrane, načina življenja, športih dejavnosti, stresa, mentalnih in čustvenih stanj, farmacevtskih izdelkov, …

Ajurvedska zelišča opravijo svojo vlogo in se iz telesa izločijo brez stranskih učinkov

Ajurvedska zelišča izberemo na način ali je potrebno v telesu opraviti redukcijo, čiščenje in zmanjševanje ali pa na drugi strani hranjenje, grajenje in podporo. Upoštevamo tudi katera doša je povišana, kakšen je prebavni ogenj, stanje tkiv in organov. Šele nato izberemo kombinacijo dveh, treh ali več zelišč, morda v kombinaciji z uporabo začimb ali različnih sokov, ki delujejo kot katalizator ali popeljeo zelišče v točno željeno tkivo ali organ. Tudi kdaj užijemo mešanico zelišč je pomembno in ima terapevtski učinek.

Večina zahodnih zdravil so laboratorijsko proizvedene sestavine. Zdravila tako zdravijo določeno bolezen, vendar imajo stranske učinke in tudi drugje v telesu povzročajo neravnovesja.

Ajurveda uporablja tako indijska kot tudi zahodna zelišča. Na našo srečo imamo številne vire, ki obravnavajo tudi zahodna zelišča z vidika ajurvede in jih označujejo glede na njihov okus, energijo, post prebavni učinek in delovanje. Tako se v ajurvedi razvršča zelišča, pa tudi začimbe in hrano. Le tako lahko pravilno izberemo tisto, ki bo imelo specifičen učinek na naše neravnovesje. Zelišča poznamo v obliki praha – churna, olja – taila, čajev – kvath, marmelad – leha in prash, tablet – vati ali gutika, v gheeju… z pripravljanjem zelišč ali dodajanjem začimb se njihova biodostopnost zelo poveča.  

Ajurvedski pregled bo pokazal kakšno je celovito stanje našega telesa in uma, zato bo izbira zelišč pravilna. Neprimerna izbira ima pa seveda lahko tudi negativne učinke, zato se je vedno potrebno posvetovati z ajurvedsko svetovalko glede njihove uporabe.

Visoka kakovost, neoporečnost ter kontrole na težke kovine so potrebno za zelišča z visoko učinkovitostjo.  

Če je izbor zelišč pravilen, so učinki lahko zelo hitro vidni. Za dolgotrajne spremembe, pa je potrebno spremeniti tudi življenjski slog in uživati zase primerno prehrano, kar pa lahko zahteva več časa.

Prehrana prilagojena posamezniku

Zahodna medicina pozna koncept zdrave prehrane, ki naj bi veljal za vse enako. Prehranska piramida obstaja za vse ljudi in ne dela razlik med posamezniki, ki pa imajo različne tipe prebavnih sistemov in potrebe telesa in mentala.

Velik poudarek daje ajurveda kompatibilnosti živil in od tu izhajajo pravila kaj uživati skupaj in kaj ne. Ko se tega navadimo postane naša prebava lahkotnejša, še pomembnejše pa je, da se ne ustvarjajo metabolni odpadki, ki so vir številnih bolezni.

Ajurvedski pregled je osnova za določitev primerne prehrane. Sestavni del ajurvedski napotkov vedno vsebuje seznam primerne zelenjave, sadja, žit, olj, semen in oreščkov, stročnic, živalskih izdelkov, začimb in napitkov, ki uravnavajo neravnovesje.

Ajurveda prepozna začetek bolezni še preden se ta izraziajurvedski pregled

Primer: Ženska v srednjih letih se pritoži zdravniku, da se ne počuti dobro. Pravi, da je bolj utrujena kot ponavadi, nekoliko depresivna, prebava je počasna. Zdravnik opravi fizični pregled, vendar ne ugotovi ničesar nenavadnega. Naroči tudi krvne preiskave, a tudi te kažejo na normalno stanje. Zdravnik bolnico pomiri, da je dobro, in jo morda spodbuja, naj se več giba in pride spet čez par mesecev. Leto kasneje bolnici diagnosticirajo zmanjšano delovanje ščitnice ter predpišejo hormonsko terapijo.

V ajurvedi poznamo razvoj bolezni v šestih stopnjah. Ko ta napreduje do pete stopnje, se z analizami, testi, slikanji… bolezen potrdi. Pred tem so potekle že štiri stopnje, katere se kažejo z milejšimi znaki in simptomi, katere pa sami ali zahodna medicina ne polaga posebne pozornosti. V ajurvedi jih pa vidimo kot predhodne faze nastanka bolezni in jih zato že v zgodnji fazi lahko zatremo in preprečimo.

Ajurveda opredeljuje šest stopenj v razvoju bolezni. V prvih dveh od šestih stopenj ni simptomov. V tretji fazi so lahko nejasni, nespecifični simptomi, kot sta utrujenost in splošno slabo počutje, ki postanejo bolj izraziti v četrti fazi. Šele v peti fazi se pokažejo simptomi, ki so značilni za določeno bolezen.

Velika prednost ajurvedskega pristopa je v prepoznavanju neravnovesij, preden se dejansko pokažejo kot bolezen. To lahko ajurvedskemu svetovalcu omogoči, da sprejme preventivne ukrepe in odpravi neravnovesja v zgodnejši fazi razvoja, s čimer prepreči nastanek bolezni.

V centru Ajurjoga opravljamo ajurvedski pregled po klasični metodi s spraševanjem, pregledom kože, jezika, noht in oči ter palpacijo pulza oz. pulzno diagnostiko, ki jo opravimo z edinstvo diagnostično napravo merjenja variabilnosti srčnega utripa. Ta nam odkrije nivo energije, metabolnih toksinov, stanje doš vata, pitta in kapha, optimalnost funkcij v telesu, stopnjo bolezenskega procesa, stanje sedmih tkiv, energetsko stanje organov ter hkrati predlaga nabor zahodnih in ajurvedskih zelišč.

Ajurveda izboljšuje naravno imunost in pomlajuje

Cilj ajurvedske chikitse ali predlogov za ravnovesje je uravnavanje doš vata, pitta in kapha, prebavnega sistema in odprave metabolnih toksinov, uravnavanje funkcij izločanja treh odpadkov, delovanja sedmih tkiv in uravnavanje delovanja uma, kar ima za posledico dober imunski sistem, pomlajevalne učinke in optimalno delovanje psihofizičnega ustroja.

Ravnovesje bomo našli si prilagajanjem na način življenja in prehrano, ki bo ustrezala naši edinstveni konstituciji, to pa zahteva aktivno sodelovanje klienta/tke ter zaupanje v metodo.

V kolikor vas zanima stanje vašega telesa in mentala ter želite na naravni in individualni način preprečevati ali uravnavati različna stanja ne odlašajte in se oglasite na ajurvedskem svetovanju!