Nežni jesenski ajurvedski detox v 3 korakih

Razstrupljanje telesa vsebuje tudi razstrupljanje misli.

Da bi zaščitili svoje zdravje skozi vse leto, zlasti jeseni, ajurveda predlaga, da je pomembno upočasniti in podpreti naravno sposobnost jeter, da odstranijo toksine iz telesa, hkrati pa upoštevati tudi slog življenja – od vrste hrane, ki jo zaužijemo, do tega, kaj gledamo in o čem razmišljamo. Mini ajurvedski detox lahko naredimo že v treh dneh.

Za razliko od nekaterih priljubljenih načinov čiščenja, ki od nas zahtevajo rigidno postenje ali druge ekstremne ukrepe, je ajurvedsko čiščenje telesa zasnovano tako, da podpira naše telo. Ajurvedski detox za naravno čiščenje jeter nežno uravnoteži celoten sistem, tako da se lahko telo razstrupi, ne da bi ga pri tem na kakršen koli način destabiliziral. Gre za razstrupljanje telesa s pomočjo hranilnih živil, zelišč in skrbi zase, kar nas okrepi za prihajajočo zimo.

Ta metoda razstrupljanja telesa vključuje enostavno prebavljivo, lahko hrano, jogo, zelišča, meditacijo, pranajamo in razmislek. Med razstrupljanjem telesa se boste odrekli snovem in navadam, ki prispevajo k preobremenitvi jeter – na primer predelani hrani ali alkoholu – in stresu, ki obremenjuje vaš živčni sistem. Prav tako boste nekaj časa namenili za razmislek o tem, katere navade si želite ohraniti v svojem življenju in katere bi lahko opustili.

1. Upočasnite se

Zmanjšanje stresa je morda najpomembnejši element uspešnega načrta razstrupljanja telesa. Običajno hitenje, večopravilnost in spopadanje s preobremenitvijo in preveč informacijami so kraljevi trojček zastrupljanja našega telesa. Tako kot preobremenjena jetra lahko tudi preobremenjena um in živčni sistem privedeta do številnih zdravstvenih težav, vključno z utrujenostjo nadledvične žleze, nespečnostjo, nepravilnimi menstrualnimi cikli, slabo prebavo in nezaželenim povečanjem telesne mase.

Upočasnitev življenjskega tempa je torej prvi korak pri razstrupljanju telesa. V dneh, ko se odločite za detox, prilagodite svoj urnik, da boste imeli čas za sproščeno pripravo in uživanje obrokov, dnevno vadbo joge in redne odmore za meditacijo. Recite »ne« zunanjim vplivom, ki razpršijo vašo pozornost in energijo, in jih nadomestite z bolj zdravo izbiro. Tako se boste začeli učinkoviteje prilagajati naravnim ritmom vašega telesa in razstrupljanju.

2. Prehrana za detox

čaj za jetra

Pri ajurvedskem razstrupljanju telesa je velik poudarek na nežnem odnosu do svojega telesa, zato izbiramo zdravo, čistilno hrano. V središču prehranskega programa je kitchari, preprosta jed iz riža in leče, ki se po vsej Aziji pogosto uporablja za čiščenje telesa. Zaradi ravnovesja beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob je lahko prebavljiv, a hkrati zelo hranljiv obrok. Kitchari je tudi primeren za vse tri doše. Lahkotnost jedi zmanjšuje kapha došo v telesu. Hkrati stabilizira vato tako, da ponuja popoln vir beljakovin. Leča hladi pitto, zato kitchari deluje tudi protivnetno. Najboljše od vsega je, da uživanje kitcharija dvakrat na dan poteši lakoto, kar omogoča prijetnejši detox. Kitchari lahko kupite v naši spletni trgovini ali pa ga skuhate sami po receptu.

Ajurvedsko razstrupljanje telesa zelo priporoča tudi uporabo ghee ali kuhano maslo, ki maže prebavni trakt in olajša izločanje toksinov iz telesa. Priporočamo pitje čajev, npr. čaj za jetra in uporabo triphale, tradicionalnega ajurvedskega prebavnega tonika z antioksidativnimi lastnostmi, ki deluje kot blago odvajalo. Triphala je klasičen primer ajurvedskega zdravila, ki podpira sistem in ohranja dobro črevesno floro, medtem ko se znebi toksinov. Izbrana prehrana in zelišča pri razstrupljanju telesa zagotavljajo, da dobite vse, kar potrebujete za zdravje in dobro počutje.

3. Joga

Posebne asane joge lahko pomagajo pospešiti proces razstrupljanja oz. premakniti toksine iz vaših tkiv skozi vaš limfni in prebavni sistem, tako da jih je mogoče odstraniti iz telesa. Poleg tega obnovitvene asane sprostijo živčni sistem in um ter pomagajo umiriti telo, kar je še posebej pomembno med razstrupljanjem in po njem.

Razstrupljanje telesa s prekinitvijo običajnih vzorcev ponuja edinstveno priložnost za učenje o sebi. Ne glede na to, kakšna je vaša motivacija – boljše zdravje, enostavnejše življenje, globlja praksa joge – boste presenečeni nad spoznanji, ki jih lahko pridobite, ko se upočasnite in se začnete poslušati.

Vadite jogo z nami v studiu ali on-line v živo.

Za individualni pristop k jesenskemu detoxu predlagamo obisk ajurvedske svetovalke, ki z merilcem srčne variabilnosti opravi pulzno diagnostiko in tako dobi rezultate o nivoju metabolnih toksinov v telesu (ama), stanju doš vata, pitta in kapha, sedmih tkiv, dvanajstih organov in prebavnega ognja, lestvico najboljših zelišč za uravnavanje vašega neravnovesja.

Naročite se na ajurvedski pregled ali na enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.