Izobraževanje iz uporabne ajurvede – zakaj se ga udeležiti?

Izobraževanje iz uporabne ajurvede

Vedno več ljudi se srečuje z zdravstvenimi težavami (fizičnimi in psihičnimi), ali pa se z njimi srečujejo naši najbližji. Zdravje ostaja in postaja ena glavnih vrednot. V iskanju nasvetov za ohranjanje ali povrnitev zdravja pa marsikdaj naletimo na nasprotna si mnenja. V iskanju zdravja smo ljudje pripravljeni preizkusiti marsikaj. Velikokrat pa nas spoznanja pripeljejo do tega, da bomo za svoje zdravje morali poskrbeti sami. Pot raziskovanja marsikoga pripelje tudi do ajurvede in v tej 5000 let stari vedi tudi najde odgovore na svoja vprašanja. Nato pa nadaljuje svojo pote raziskovanja in se vključi v Izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Izobraževanje iz uporabne ajurvede se v Ajurjoga – center ajurvede in joge izvaja že sedmo leto zapored. Udeležujejo se ga osebe, ki v moderni medicini niso našli odgovorov na vsa svoja vprašanja in ajurvedo prepoznajo kot celostno metodo zdravljenja. Ne glede na to, kje so cilji posameznika, se pot vedno začne s samozdravljenjem. Opazovanje sebe in prepoznavanje neravnovesij v svojem telesu ter primerno ukrepanje za povrnitev ravnovesja in posledično zdravja je ključni cilj izobraževanja in uporabne ajurvede. Tako na začetku uporabljamo svoje znanje za ponovno vzpostavitev ravnovesja v sebi, nato pa lahko do določene mere s svojim znanjem pomagamo tudi bližnjim družinskim članom.  S časom in samo preučevanjem udeleženci na nove in transformativne načine zagledajo svojo naravo.

Kaj je ajurveda?

Ajurveda je najstarejši sistem na svetu, ki celostno obravnava človeka. Je veda o življenju. Za razliko od trenutnih znanostih, ki se poglabljajo v mehansko znanost o boleznih, ajurveda gleda na človeka celostno. Torej obravnava telo, um in dušo. Načela mnogih naravnih zdravilnih sistemov, ki so danes znana na zahodu, imajo svoje korenine v ajurvedi, vključno s homeopatijo. Vse bolj pa ajurvedo v svojih pristopih upošteva tudi sodobna medicina.

Izobraževanje iz uporabne ajurvede za samopomoč

Za razliko od zahodne alopatske medicine se ajurveda ne osredotoča na bolezni ampak trdi, da mora biti naše življenje usklajeno z našo notranjo in zunanjo naravo. Kadar damo človeku (telesu, umu in duši) prave pogoje, pride do homeostaze, sposobnosti samozdravljenja. Če v svoj življenjski slog vpeljemo ajurvedska načela, ne da bomo le izboljšali svoje zdravje in počutje, ampak se bomo izognili boleznim in obiskom zdravnika.

Vsi imamo trenutke, ko se ne počutimo dobro in se zavedamo, da naše telo ni v ravnovesju. Če teh neravnovesij ne slišimo in jih ignoriramo, lahko vodijo v bolezen. Izobraževanje iz uporabne ajurvede nas v prvi fazi nauči ravno tega – prepoznavanje neravnovesij in pravilnega ukrepanja za povrnitev ravnovesja in dobrega počutja.

 Kaj ponuja Izobraževanje iz uporabne ajurvede?

  • »Zdravo« za vsakogar pomeni nekaj drugega. Vsi poznamo osnove zdrave prehrane, kot jih zagovarja zahodna medicina. Zakaj je torej toliko razprav o dietah? Verjetno zato, ker se vsako telo na določeno hrano odziva drugače – kar je ajurveda ugotovila že tisočletja nazaj.

Pi izobraževanju iz uporabne ajurvede se učimo, da jemo na podlagi tistega, kar je najboljše za naše telo (našo došo). Učimo se tudi, kako s pravilnim prehranjevanjem naše doše uravnotežiti – topla, oljnata hrana uravnoteži vato; hladna, osvežilna hrana je najboljša za pitto; in rahlo kuhana in začinjena hrana je najboljša za ravnotežje kaphe. Določeni ljudje jejo solate v prepričanju, da je to zanje zdravo, vendar po zaužitju dobijo krče v želodcu in obide jih slabost. Prehod na toplo, gosto hrano, kot so enolončnice, posameznikom s presežkom vata doše olajša prebavne težave, ker na ta način ne jedo samo »zdravo«, ampak jedo »zdravo« zanje.

  • Načrtujemo svoj dan glede na potrebe našega telesa oz. upoštevamo cikardiani ritem: Ne samo, da kapha, pitta in vata doša sestavljajo naš »jaz« kot celoto, ampak določena doša prevladuje tudi v določenem delu dneva. Ajurveda gleda na čas skozi različne cikle doš in tudi določa, kdaj je najbolje opravljati določene dejavnosti.

Čeprav je dandanes skoraj nemogoče slediti strogemu urniku, ki ga predlaga ajurveda, nam pomaga razumeti, kaj se dogaja z našo energijo čez dan in ugotoviti, kaj naše telo resnično potrebuje.  

Kaj boste pridobili na izobraževanju iz uporabne ajurvede?

  • Poglobljeno znanje o ajurvedi;
  • vpogled v metode, ki jih ajurveda uporablja pri uravnovešanju telesa, uma in duše;
  • znanje ajurvedske kuhinje (praktične izkušnje);
  • sposobnost samoopazovanja in prepoznavanja znakov neravnovesji ter primerno ukrepati v skladu z naravnimi postopki;
  • drugačen pogled na prehrano in njen vpliv na naše telo;
  • podporo skupine ljudi, ki bo na isti poti;
  • in še več.

Izobraževanje iz uporabne ajurvede je namenjeno vsem, ki želijo v svoj življenjski slog vpeljati spremembo, pridobiti ravnovesje in delovati preventivno na področju zdravja po principih ajurvede in joge. Več o programu in mnenju udeležencev si lahko preberete tukaj, prijave pa zbiramo na [email protected]. Toplo vabljeni!

Kdor želi pridobiti ajurvedske napotke za optimalno psihofizično zdravje, vabljeni na ajurvedsko svetovanje s pulzno diagnostiko.