Sveže domače mandljevo mleko je veliko boljšega okusa kot kupljeno v trgovini, obenem je bolj zdravo in brez aditivov. Ta preprost recept zahteva le dve sestavini: mandlje in vodo, za boljši okus pa lahko dodamo tudi dateljne. Nesladkano domače mandljevo mleko je primerno za vse tri doše – vato, pitto in kapho. Je odlična alternativa za mlečne izdelke za kapha došo ter vse, ki so občutljivi na mlečne izdelke.
Mandljevo mleko krepi živčno tkivo in ga zelo radi priporočamo v času stresa, daje energijo, izboljšuje imunski sistem in libido ter izboljšuje stanje kože.
Recept za domače mandljevo mleko
Potrebujemo sledeče sestavine in pripomočke:
- 40 mandljev,
- 4 skodelice vode,
- po želji 3 dateljne,
- blender,
- veliko cedilo in
- gosto gazo ali posebno vrečko za precejanje.
Čez noč namočimo mandlje v vodi in jih zjutraj olupimo. Najlažje mandlje olupimo tako, da vsakega posebej stisnemo s palcem in kazalcem. To je najbolj enostaven in hiter način, kako jih olupimo. Lahko si pomagamo tudi z nožem. Če želimo mandljevo mleko bolj polnega in sladkega okusa, namočimo 3 dateljne v vroči vodi 15 minut in nato olupimo zunanjo kožico ter jih razkoščičimo.
Nato v blender zlijemo 4 skodelice vode in olupljene mandlje ter po želji dateljne. Blendamo na najvišji hitrosti, 3 do 5 minut. Tako dobimo belo tekočino z nekaj kašaste vsebine. Nato jo preko gaze ali vrečke, ki jo postavimo v veliko cedilo precedimo in prelijemo v stekleno posodo. Ko je mešanje končano, mandljevo mleko prelijemo v steklenico in hranimo v hladilniku od 3 do 4 dni. Verjetno bo pošlo že pred tem rokom, saj je tako slastno.
Pred uporabo vsakokrat mleko pretresemo. Goste vsebine, ki smo jo precedili ne zavrzimo. V pečici jo lahko ponovno posušimo in uporabimo kot moko pri peki peciv.
Namesto datljev lahko za sladkanje uporabimo ajurvedski sladkor – sharkara, ki je pripravljen po starodavnih receptih, To je edini zdravi sladkor, ki ne zakisli telesa.
Bi se radi individualno prehranjevali glede na vašo konstitucijo? Rezervirajte termin za ajurvedsko svetovanje.
Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge