Meditacija – kako začeti meditirati

Meditacija – kako začeti meditirati

Meditacija je stanje v katerega lahko pademo, vadimo pa lahko tehniko koncentracije, ki vodi v meditacijo. Kako začeti meditirati je pogosto vprašanje, ki si ga zastavimo, ko v življenju pridemo do skrajne točke. To so lahko psihosomatske težave, ponavljajoči se vzorci, nezmožnosti izklopiti svoj um, tesnoba, anksioznost, strahovi,… velikokrat pa se to zgodi kot težnja po lastnem samo raziskovanju. Zunanja potovanja so vznemirljiva, potovanja navznoter pa še bolj.

Meditacija je specifična tehnika, s katero spočijemo um in dosežemo stanje zavesti, ki je popolnima drugačno od budnega stanja. V meditaciji je praktikant/ka popolnoma zbujen in pozoren, ob tem pa um ni usmerjen v zunanji svet ali dogodke izven ali okoli njega. Um tudi ni zaspan ali sanjav. Ravno nasprotno, je sproščen, čist in obrnjen navznotraj.

V meditaciji smo pozorni na notranje dimenzije, katerih se le redko zavedamo. Te dimenzije so globlje od miselnega procesa, analiziranja, dnevnega sanjanja, spominjanja ali doživljanja čustev in občutkov v telesu. Meditacija zahteva notranjo pozornost, ki je tiha, mirna, usmerjena ali koncentrirana, a hkrati tudi sproščena. V procesu učenja meditacije spoznavamo postopno usmerjanje pozornosti in razumevanje različnih nivojev sebe – telesa, diha in uma.

Meditacija v ajurvedi

Ena od osmih vej ajurvede je psihologija. Ajurveda poudarja, da je življenje sestavljeno iz treh komponent – telesa, uma in duše. Isti pogled ima tudi joga, katere cilj je doseči samospoznanje, samadhi ali združenje individualne zavesti s kozmično. Na tej poti prečistimo svoje vrednote, telo, razširimo in uravnavamo svojo energijo, učimo se usmerjati pozornost iz petih čutil v notranjost ter koncentracije. Vse te tehnike umirjajo valujoč um, ki šele fokusiran in razširjen spolzi v dhyano in nato v stanje samadhija. Beseda dhyana v sanskrtu pomeni meditacija.

Kaj ni meditacija?

Zelo pomembno vprašanje, na katerega moramo odgovoriti je – kaj ni meditacija? Velikokrat poslušam o meditacijskih tehnikah, ki vključujejo fantaziranje, razmišljanje, čutenje različnih občutkov, a moramo vedeti, da je to še vedno mentalno delovanje. Torej ni meditacija.

Meditacija ni razmišljanje, analiziranje problemov, ni fantaziranje ali dnevno sanjanje, ni nekontrolirano prepuščanje tavanje uma. Tudi ni notranja konverzacija ali poglabljanje miselnega procesa.

Meditacija tudi ni hipnoza ali avto sugestija. Meditacija ni kontrola uma. Meditacija ni religija.

Kako začeti meditirati?

Je lažje, kot si mislite. Pred začetkom je potrebno upoštevati nekaj preprostih smernic.

  1. Izberite čas, ko bomo lahko vsak dan imeli možnost se posvetiti tehniki. Tako to postane stvar navadein um bo čez čas pripravljen se umiriti. Običajno so “sandhi” ali točke stičišča dneva – sončni vzhod ali zahod – najprimernejši za meditacijo.
  2. Izberite prostor, kjer boste meditirali. To je lahko posebna soba, del sobe ali le manjši kotiček, ki bo rezerviran za do dejavnost. Lokacija, ki jo izberete, bo postala skladišče vaše energije.
  3. Izberite bolster za meditacijo iz naravnih materialov. Podlaga na kateri sedimo pomaga, da bo polažaj vzravnan in brez bolečin.
  4. Izklopite vse elektronske naprave in vse druge motnje, ki bi lahko prekinile meditacijo. Če so v vašem domu drugi, jim povejte, da ne želite, da vas motijo ​​za določen čas.
  5. Na začetku tehniko lahko izvajamo krajši čas. Morda le pet ali deset minut. Če želite, nastavite uro, tako da ne boste neprestano gledali časa. Sčasoma lahko podaljšate meditacijo. Bolj kot sama dolžina, je pomembna kvaliteta.

Zdaj, ko ste pripravljeni, začnimo z meditacijo.

Kako se pravilno meditira?

Sedite na svojo meditacijsko mesto in zaprite oči. Ne prekrižajte nog, če sedite na stolu. Če sedite na tleh, sedite prekrižanih nog v udobnem položaju. Lahko sedimo na bolsterju, tako da bodo kolena nižje od bokov. Pomembno je, da je hrbet vzravnan in stabilen, telo pa hkrati sproščeno. Dlan lahko počiva v dlani ali pa jih položite na stegna ter sklenete palec in kazalec. Prizemljimo se tako, da spustimo svoje zavedanje preko sedalnih kosti, globoko v zemljo. Podaljšajte hrbtenico, kot da nekdo nežno vleče nevidno vrvico naravnost s krone vaše glave. Sprostite telo.

Osredotočite se na svoj dih. Dihajte skozi nos, trebušno. Za tehniko koncentracije poleg svojega diha, lahko izberemo tudi mantro, energetske centre, geometrične podobe ali yantre ter celo naravne elemente. Torej vso svojo pozornost usmerimo v objekt koncentracije.

Ko se zavedamo pojava misli, ponovno prenesemo pozornost na objekt koncentracije. Brez obsojanja. Misli prihajajo, a tudi odhajajo. Dovolimo jim prosto pot in jim ne dajemo pozornosti ter s tem energije. Pomembno je, da se ne obsojate, ker vas misli motijo. Sčasoma misli ne bodo imele več intenzivnega vtisa in jim ne bomo več polagali pozornosti. Misli ne moremo ustaviti, ker njihova narava je, da prihajajo. Imamo pa moč, da jim ne dajemo pozornosti.

Tehniko zaključimo tako, da ogrejemo dlani in sredino položimo na oči. Nato oči odpremo.

Učinki meditacije

Čez čas boste opazili, kako bolj miren je um tudi podnevi. Prav tako lahko vadite, da se osredotočate na svoj dih, ko ste v situaciji v službi, doma ali v družbi v napeti situaciji. Dih uporabite kot podporo meditacijski hoji.

Za nadaljnjo podporo, da meditacija lažje poteka, priporočamo olje bhringaraj, ki ga lahko uporabite tudi na podplatih in lasišču pred spanjem. To pomaga umiriti um in podpira bolj miren spanec. Redna uporaba olja za nasyo vlaži nosne poti, ki omogočajo lažje dihanje in s tem umirjen um.

Vsak dan je pravi čas, da začnemo graditi zdrave navade, kajne?! Poskusite torej v svoj urnik dodati meditacijo in jo vključite v svojo ajurvedsko vsakodnevno rutino.

Različnih tehnik koncentracije, ki vodijo v meditacijo vadimo na rednih srečanjih ob petkih. Tehnike koncentracije z mantrami, zvokom in energetskimi centri se poglobljeno učimo na izobraževanju za učitelja joge. Pridruži se nam!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge