Slabokrvnost v ajurvedi – video

Slabokrvnost ali anemija v ajurvedi imenujemo tudi pandu roga. Beseda izhaja iz jezika Sanskrt in pomeni bledikavost. Krvno tkivo imenujemo rakta dhatu in to je lahko zmanjšano po količini ali kvaliteti.

Slabokrvnost se največkrat kaže kot bleda koža, pomanjkanje energije, neredno izločanje blata, vrtoglavice, kratka sapa. Ženske lahko opazijo tudi manjšo količino ali bledikavo menstrualno kri ali pa celo njeno odsotnost.

Vzroki za slabokrvnost v ajurvedi

Slabokrvnost je največkrat posledica neravnovesja pitta doše. Tudi povišana vata ali kapha doša povzročata slabokrvnost. V primeru vata doše, zaradi slabše prebave in absorpcije prihaja do splošnega pomanjkanja hranil v telesu in še posebej železa. V primeru kapha doše, ki povzroča zatekanja, sluz in povišano težo, pa za neprimerno tvorjenje rakta dhatuja. Povišana pitta doša prinaša redčenje krvi.

Vzroki za nastanek so napačna prehrana za našo konstitucijo, prevelike količine kislega, pekočega in slanega okusa, alkohol in podhranjenost. Lahko je tudi posledica poškodbe, nosečnosti, preobilnih menstruacij in drugih močnih krvavitev ali celo bolezni jeter. Veliko žensk je nagnjenih k anemičnosti zaradi cikla, vendar se lahko opomorejo s primerno hrano in zelišči, še posebej, če se jih uživa po zaključku krvavitve.

Rešitve za slabokrvnost v ajurvedi

Za vsako neravnovesje moramo odkriti vzrok, ki je v povišani vata, pitta ali kapha doši ter ugotoviti, kakšno je stanje agnija ali prebavnega ognja, katera tkiva – dhatu ali kanali – srote so v neravnovesju in kakšno je stanje toksinov – ama v telesu. Le na ta način bo ajurvedski načrt, ki vsebuje napotke o načinu življenja, prehrani in zeliščih res učinkoval.

Slabokrvnost v ajurvedi poleg hrane, ki vsebuje veliko železa (rdeče meso, kostne juhe, mlečni izdelki, mung dahl leča, mandlji in črno sezamovo seme) rešujemo in priporočamo rozine, dateljne, kurkumo v jogurtu, amalaki, chyavanprash ter tudi ajurvedsko vino, ki vsebuje železo, loh asava.

Prisluhnite intervjuju o slabokrvnosti v ajurvedi s Kajo Kastner Yadav v oddaji Klepet ob kavi.

Za individualno svetovanje iz ajurvede rezervirajte termin.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge