Toksini v telesu – ama

Ajurvedski detox je individulen

Koncept ame je v ajurvedi znan že tisočletja, prav tako njeni vzroki, znaki in simptomi kot tudi rešitve. Toksini v telesu – ama se lahko kopiči v prebavnem traktu ali vstopi preko krvnega obtoka v tkiva. Kadar se pomeša z odvečnimi došami so bolezni bolj kompleksne. Če govorimo le o toksinih je to ozka definicija, medtem, ko ama zaobjema več področij. Definicija ame je:

  • nepresnovljeni ostanki užite hrane, ki zastajajo v črevesju ali na celičnem nivoju, in jih telo / celice ne morejo uporabiti,
  • zastali trije zločki
  • nakopičene doše in
  • nerazrešena čustva.

Tako vidimo, da je ama vse, kar ne služi fizičnemu in mentalnu za njuno pravilno delovanje in razumevanje sebe.

VIDEO – ajurvedski detox in toksini

Toksini v telesu – ama ima številne vzroke

Ama nastaja v telesu zaradi napak, ki jih vsakodnevno delamo in se jih morda tudi ne zavedamo. Sledeče navade so najbolj škodljive:

  • Uživanje nekompatibilne hrane (mlečni izdelki in sadje, različne beljakovine v enem obroku, mleko s kislo hrano,…),
  • Neprimeren čas in količina užite hrane,  
  • Nizek agni,
  • Mrzla, težka, preveč ali premalo oljnata hrana,
  • Preveč mlečnih izdelkov (jogurt, kefir, sir), pšeničnih in sladkih izdelkov, živalskih proizvodov,
  • Uživanje hrane preden je obrok prebavljen, uživanje snackov, vmesnih obrokov med glavnimi,
  • Večje količine tekočine pred, med in po obroku,
  • Uživanje prevelike količine hrane, prenajedanje,
  • Uživanje hrane, kadar smo v stresi, jezni, žalostni,… brez pozornosti na hrano,
  • Čustveni pretresi, mentalna zakrčenost in njihova nerazrešitev.

Če v svoj vsakdanjik vnesemo pozitivne navade in se zgornjih izogibamo, bomo veliko storili za zmanjšanje telesnih in mentalnih toskinov.

Toksini iz okolja

Ko govorimo o toksinih, ki nastajao v telesu ne moremo mimo dejstva, da je današnje okolje, v katerem živimo polno škodljivih snovi, ki se nahajajo v zemlji, vodi in zraku. Proizvodi, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju tudi vsebujejo številne dodatke, ki v skupnem seštevku škodijo našemu zdravju. Potrebno je premišljeno izbirati kozmetiko in se nagibati k naravni kozmetiki, čistila, oblačila, otroške igrače, barve, prehranske dodatke, zdravila, hormonske terapije in najpomembnejše izbirati ekološko, lokalno in sezonsko hrano.

Številne snovi in dodatki ne bi smeli pristati v teh izdelkih vendar so žal prisotni.

Znaki ame – toksini v telesu

Prav neverejtno je koliko simptomov, ki jih morda redno opažamo pri sebi je posledica ame. Toksini v telesu – ama povzroča številne nevšečnosti:

  • spomladanska utrujenost,
  • občutek teže v telesu,
  • bolečine v telesu,
  • okorelost,
  • povišana temperatura,
  • izguba okusa,
  • povišana sluz v telesu ( iz nosu, pljuč, v blatu),
  • slab zadah,
  • obloge na jeziku,
  • mentalna zamegljenost (brain fog) in počasnost,
  • intenziven vonj izločkov,
  • povečano neravnovesje bakterij, gliv in virusov v telesu,
  • alergije,
  • avtoimune bolezni,
  • povišan holesterol,…
  • negativni mentalni vzorci, čustva, blokade.

Kadar imamo te znake je primerno, da počistimo amo na individualno primeren način. Za vsak tip telesa vata, pitta in kapha in nivo toskinov imamo drugačne napotke.

V modernem času govorimo o detoxu, ki pa ima v ajurvedi poseben pomen. Detox naj pomaga dvigniti notranji ogenj – agni, ki bo sam ‘pokuril’ amo. Ob tem lahko dodajamo grenka in pekoča zelišča in začimbe, ki amo razgradijo in uničijo. Ob tem obvezno krepimo tudi funkcije odvajanja blata, urina in znoja saj se preko teh kanalov snovi izločajo. Brez spodbujanja te funkcije si lahko škodimo. V detox spada tudi energijsko in mentalno čiščenje, katerega lahko izvedemo z uporabo jogijskih tehnik ali zvočne terapije.

Kako narediti detox

Pomlad je najbolj primeren čas, da odvečna ama zapusti telo. Po novoletni detoxi niso učinkoviti oz. so nasilni do telesa, saj v zimskem obdobju telo hrani in ne spušča snovi iz sebe. Ko se v naravi, v gorah prične topiti sneg, je pravi čas za detox. Takrat je telo pripravljeno spustiti odvečne snovi, ki se lažje ‘topijo’ in zapustijo telo. V pomladnem času nam tudi narava daje hrano, ki bo služila temu namenu: regrat, šparglji, čemaž, katere pa spet izberemo glede na došo, kasneje tudi sadje rdeče barve (jagodičevje, češnje,…). Če dodajamo triphalo in pijemo čaj za detox ter se držimo primernega načina življenja, prehranjevanja in energijskih tehnik smo na dobri poti.

Ob znatno povišanjem stanju ame je individualni detox najbolj primeren. Sicer lahko opravimo domači detox, ko se spoznamo z vsemi tehnikami.

Vabljeni v Ajurjoga center, kjer od leta 2014 združujemo znanja ajurvede in joge v celostno rešitev za zdravje in harmonijo. Na ajurvedskem pregledu s pulzno diagnostiko ugotovimo stanje ame v telesu.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge