Brahmi – zelišče za možgane

brahmi-bacopa-moniera
Brahmi – zelišče za možgane

Z brahmijem se sem srečala v času študija ajurvede na Ajurvedskem inštitutu pri dr. Vasant Ladu. Res je bilo intenzivno leto, polno predavanj, stalnega preverjanja znanja in številnih vaj. Moja pitta me je gnala k perfekcionizmu, a v nekem trenutku so možgani rekli ‘Dovolj imamo novih informacij. Daj nam že enkrat mir!’ Prehrana, spanje in ostala ajurvedska rutina je bila urejena, torej sem res potrebovala še dodatno pomoč z zelišči. Prva izbira je bil brahmi, kar se je obrestovalo. Zaključila sem z odliko, tretja najboljša v generaciji. Moja pitta je bila zadovoljna. Brahmi je tako iz prve roke preverjeno zelišče za možgane.

Brahmi – zelišče za možgane

V ajurvedski medicini brahmi, Lat. bacopa monniera, velja za eno pomembnejših zelišč za živčni sistem. Obnavlja možganske celice, odstranjuje toksine in blokade v živčnem sistemu, hkrati ima hranilni učinek in spada pod zelišča tipa medhya rasayana, torej pomlajevalna in obnavljajoča za živčni sistem ter upočasni staranje. Brahmi največkrat uporabljamo za izboljšanje spomina, sposobnosti učenja in koncentracije. Okrepi sadhaka pitto, princip razumevanja.

Ajurveda pozna brahmi tisočletja, v današnjem času pa so bile opravljene tudi številne znanstvene raziskave.

Brahmi se uporablja tudi v primeru mentalne izčrpanosti, stresa, kadarkoli opazimo znake zmanjšanega majja tkiva oz. živčnega tkiva. Zato se uporablja tudi pri Parkinsonovi in Alzheimerjevi bolezni (znan. razsikava), demenci, ADHD, Aspergerjevem sindromu, avtizmu in depresiji. Sprošča zakrčenost, zato se uporablja tudi pri menstrualnih krčih, zaprtju zaradi stresa. Ker povečuje cirkulacijo v kapilarah, uporabljamo njegovo olje za masažo proti izpadanju las ali proti celulitu. Vnašanje brahmijevega gheeja v nos učinkuje na delovanje možgan, blaži glavobole.

Brahmi pomaga opustiti slabe navade in vse vrste zasvojenosti. Pomaga pri zdravljenju alkoholizma, zasvojenosti z drogami ali nikotinom, celo pri zasvojenosti s sladkorjem.

Jogiji ga uporabljamo za izboljšanje meditacije, učinke ima na kronsko čakro in uravnava delovanje leve in desne možganske polovice.

Brahmi v prahu, olju, gheeju, pasti ali kot vino

Brahmi velikokrat kombiniramo z drugimi zelišči. Poznamo ga v obliki kot churna ali prah, brahmi taila ali brahmijevo olje, brahmi ghrita ali brahmijev ghee, brahmi rasayana ali pasta, ter arishta ali vino. Zelo znan pripravek v pasti oz. kot marmelada je brahmi rasayana. Brahmi je tudi dodan drugim zeliščem ter fermentiran, tako nastane ajurvedsko vino saraswati arishta.

Brahmijevo olje ali ghee uporabljamo za nasyo, postopek oljenja nosu, ki ima tako specifičen učinek na možgane. Brahmi hladi, zato olje uporabljamo za masažo glave v primeru glavobolov ali nespečnosti. Ker zvišuje kapilarno cirkulacijo pomaga tudi proti pleši. Masaža telesa s tem oljem celo pomaga proti celulitu.

Brahmijev ghee ima še posebej afiniteto do živčnega tkiva in ima tako najboljše pomlajevalne učinke, zato ga celo priporočamo za uporabi po možganski kapi.

Brahmi rasayana je ima znanstveno dokazane učinke na spomin. Uporablja se za krepitev spomina, duševno moč, kognitivne funkcije, imunski sistem ter splošno zdravje in dobro počutje.

Saraswati arishta se uporablja kot tonik za živčni sistem, pri nespečnosti, anksioznosti, za izboljšanje spomina in koncentracije.

Brahmijeve mešanice uporabljamo predvsem pri težavah s spanjem, anksioznostjo, za notranji mir in fokus.

Brahmi je eno najboljših zelišč za uravnovešanje in pomlajevanje pitta doše, medtem ko uravnava tudi kapha došo. Če je vata povišana, ga moramo kombinirati s toplimi medhya rasayana zelišči kot npr. ashvagando.

Brahmi je zelišče, ki bi ga vsekakor morali imeti doma. V spletni trgovini in trgovini ob tržnici Koseze, ga imamo na razpolago kot čaj, v prahu, brahmi ghee, brahmi olje, brahmi rasayana, arishta in mešanice.

Vsako zelišče je potrebno izbrati na podlagi individualnega stanja. Na ajurvedskem svetovanju s pulzno diagnostiko vam svetujem katera kombinacija zelišč ustreza vašemu edinstvenemu neravnovesju. Pred uporabo zelišč se vedno posvetujte z ajurvedsko svetovalko.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge