Masala chai je napitek, ki nas bo s toplimi in dišečimi začimbami popeljal v daljno Indijo. V mrzlih dneh bomo uživali v vonju kardamoma, cimeta in klinčkov.
To je tipičen napitek Indije, ki ga najdemo na vsakem vogalu. Zakaj pa si ga ne bi omislili tudi mi, saj bodo njegove tople arome pogrele telo in dušo. Hkrati bo to odličen nadomestek za kavo, ki je v ajurvedi nimamo preveč radi. Namreč škodi vsem trem došam.
Recept za masala chai
Originalni recept bo zadostoval za 4 skodelice čaja.
- 0,5 litra vode
- 0,25 litra bio nehomogeniziranega ali rastlinskega mleka
- 1/2 žličke nastrganega ingverja
- 1/2 žličke zdrobljenega cimeta
- 1/4 žličke kardamomovih semen
- 1/4 žličke klinčkov
- 2 vrečki pravega čaja
- ajurvedski sladkor sharkara
V vodo dodamo vse začimbe in pustimo kuhati na zmernem ognju 15 minut ter nato odstavimo. Če želimo bolj intenzivno aromo lahko pustimo začimbe kuhati dlje časa. Dodamo vrečki čaja in po dveh minutah vse sestavine precedimo ter dodamo mleko. Sladkamo po okusu. Kravje mleko lahko nadomestimo z mandljevim, če ne želimo piti pravega čaja, ga lahko nadomestimo z rooibos čajem. Tudi brez vrečke čaja, bo masala chai odličen, saj so začimbe tiste, katere dajo temu napitku svojevrsten vonj in okus.
Masala chai je primeren za vse tri tipe ajurvedske konstitucije, torej vata, pitta in kapha.
V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.
Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge