Dolge noči ter hladni in dnevi polni opravkov dvigujejo vata došo, kar lahko povzroča kar nekaj nevšečnosti na našem počutju. Ali tudi vi to občutite? Morda opažate suho kožo, hladne noge, preobremenjenost, nespečnost, morda celo anksioznost? Ne glede na to, ali ste zaradi vremena ali vremenskih sprememb vznemirjeni, nekaj zagotovo drži. V času, ko prevladuje vata, bi vsakomur prišlo prav nekaj več udobja, toplote pa tudi več priložnosti za sproščanje, zabavo in igro. Prihajajoči božično novoletni prazniki so kot nalašč, da si vse to vzamemo in skupaj z družino ustvarjamo. Ingverjevi piškoti s pippalijem bodo pričarali nekaj prazničnega vzdušja.
Ti piškoti bodo zagotovo segreli vaš trebušček in zadovoljil nežno vata dušo! Prava kombinacija bo sestavljena iz nekaj pekočih in sladkih začimb. Ajurvedski ingverjevi piškoti vsebujejo nekaj zanimivih sestavin:
Pippali ali dolgi poper ima prijeten pikanten okus in številne zdravilne prednosti. Čisti in ohranja zdrave dihalne poti, spodbuja absorpcijo in čisti toksine. Zato je začimba, ki jo moramo imeti v svoji domači lekarni.
Ingver je vsestranski, sladek in pikanten. Je odličen pri pripravi tako sladkih kot tudi slanih jedi. Blagodejno deluje na prebavo, odpravlja prehlad in kašelj ter deluje protivnetno.
Cimet je aromatičen in sladek, radi ga dodajamo povsod v sladice, deluje na pljuča, odpravlja kandido, spodbuja cirkulacijo in greje, zaradi česar je še posebej odlična začimba za jesen in zimo.
Kardamom je druga najdražja začimba na svetu (prva je žafran) in zaradi njenih učinkov jo je vredno imeti pri sebi. Deluje na pljuča, prebavo, uporabljamo ga v kavi, da zmanjša učinek kofeina na nadledvično žlezo. Njegov vonj je nepremagljiv!
Namesto masla uporabimo ghee. Ghee je njegova nadgradnja, hranimo ga lahko tudi na toplem in odlično deluje na agni, prebavni ogenj. Tisto funkcijo v telesu, ki je v ajurvedi najpomembnejša za ohranjanje zdravja! Recept za dober ghee dobite tu.
Sharkara sladkor je ajurvedski sladkor, ki je pripravljen po starodavni recepturi iz soka sladkornega trsa na način, da ohrani minerale in ne zakisli telesa. To je edini zdravi sladkor, ki ga priporočamo v ajurvedi!
Ingverjevi piškoti s pippalijem
Sestavine za piškote so sledeče:
- 2 ½ skodelice moke (radi imamo pirino ekološko)
- 2 čž sode bikarbone
- ½ čž soli
- ¾ skodelice gheeja
- 2 žlici mletega ingverja
- 1 čž mletega cimeta
- 2 žlici svežega naribanega ingverja
- 1/2 čž mletega kardamoma
- 1/4 čž mletega klinčkov
- 1/2 čž mletega pippalija
- 1 žlica naribane eko pomarančne lupine (neobvezno)
- 1 ¼ skodelice sharkara sladkorja
- ¼ skodelice melase
- pasta lanenega semena ALI 1 jajce in 1 rumenjak
Navodila za pripravo:
V posodi zmešamo moko, sodo bikarbono in sol.
Ghee segrejemo v srednje veliki posodi, dokler ne zadiši in nato dodamo vse suhe začimbe v prahu. Na nizkem ognju le malo popražimo in odstavimo. Ko je ohlajeno vmešamo melaso in svež ingver.
Laneno pasto pripravimo tako, da zmeljemo 1 žlico lanenih semen ter dodamo 3 žlice tople vode. Pustimo stati 15 min, da dobimo gosto snov ter nato dodamo sladkor in dobro premešamo.
Če delamo recept z jajci, jih vmešamo skupaj s sladkorjem v gladko zmes.
Nato dodamo vse te sestavine vmešamo v mešanico moke ter dobro pregnetemo, da se sestavine premešajo. Testo naj počiva na hladnem vsaj 1 uro.
Nato oblikujemo kroglice iz 1 žlice testa. Kroglice sploščimo do velikosti približno 1,5 cm in jih postavimo na pekač, obložen s peki papirjem. Med piškoti naj bo dovolj razmaka, saj se med peko razširijo.
Pečico ogrejemo na 150 °C in pečemo na zgornji rešetki 14–18 minut. Na polovici pečenja, piškote obrnemo. Ne prepecite jih saj se ohlajeni dodatno strdijo. Za mehkejše piškote pečemo približno 14 minut.
Naj zadiši po vašem domu!
Pippali in sharkara sladkor lahko kupite v naši ajurvedski trgovini.
Bi se radi zdravo prehranjevali glede na vašo došo? Rezervirajte si termin za ajurvedsko svetovanje pri mag. Kaji Kastner Yadav, mednarodno certificirani svetovalki. Ajurvedsko svetovanje poteka prek skype aplikacije v slovenskem jeziku.