Figova krostata

Figova krostataObožujem konec avgusta, ker so takrat fige najslajše. Najraje imam tiste z drevesa, ki so že malo posušene in se iz njih medi. V ajurvedi veljajo sveže fige za sadež, ki najbolj koristi pitta doši, zaradi hranljivih vrednosti pa tudi vata doši. Fige vsebujejo veliko vlaknin, vitamina B6, železa, kalcija, kalija, bakra. Zelo uporabne so pri zaprtju, visokem krvnem tlaku, čistijo jetra in s tem tudi kri, zvišujejo nivo hemoglobina v krvi, dvigujejo splošno moč telesa in znižujejo holesterol.

Poleti se v telesu naravno dvigne pitta doša, predvsem zaradi visokih temperatur in vročega sonca. Če smo ob tem uživali pekočo hrano, razhudnike, hrano pripravljeno na žaru, rdeče meso ali morske ribe ter alkohol, smo lahko prepričani, da je pitta doša v našem telesu povišana. Če je do jeseni, ko se prične suho in vetrovno vreme, ne uspemo pomirit, lahko pričakujemo težave v jeseni v obliki suhe kože, notranje suhosti, vzikpljivosti, večje dovzetnosti do stresa ali pa tudi vnetij. Le predstavljate si kaj naredi ogenj v suhem in vetrovnem okolju.

Fige s svojim hladilnim učinkom so kot nalašč za to, da naravno pomirijo pitta došo, ki se je nakopičila čez poletje. Najbolje, če si privoščite sveže in lokalno pridelane.

Če jih imate v izobilju, pa lahko pripravite figovo krostato, kot jo delajo italijani. V tem receptu bomo uporabili pirino moko, ki ravno tako pomirja pitta in vata došo.

Recept za figovo krostato (veganska)

  • 250 g ekološke pirine moke, fino mlete
  • 70 g sharkara sladkorja (ajurvedski sladkor, ki ne zakisa telesa)
  • 60 ml ovsenega mleka
  • 30 ml koruznega olja
  • 40 ml oljčnega olja
  • 5 g vinskega kamna
  • 10 medenih svežih fig
  • 4 žlice domače figove marmelade
  • 2 žlici mandljevih lističev

V rastlinskem mleku raztopimo sladkor ter dodamo olje. Medtem, ko mešamo dodajamo moko in vinski kamen. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo mehkega in gladkega testa. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Nato testo razvaljamo do 1 cm debeline in namestimo v okrogel pekač. Testo namažemo z domačo figovo marmelado. Sveže medene fige operemo, osušimo in razpolovimo. Namestimo jih na testo ter posujemo z mandljevimi lističi. Krostato pečemo 25 minut na temperaturi 175°C v pečici na zrak. Naj vam tekne!

Na ajurvedskem svetovanju dobite individualna navodila za vaše trenutno stanje o izbrani prehrani, ajurvedskih zeliščih, ajurvedskih tretmajih in jogijskih tehnikah, ki vam bodo pomagali do ravnovesja oz. delovali preventivno. Vabljeni tudi na tečaje joge in v šolo ajurvede in joge. Sharkara sladkor lahko kupite v spletni trgovini.