Zdravljenje z ajurvedo in jogo

zdravljenje z ajurvedo in jogo

V tem članku se izpostavlja pasti modernega razvoja joge v smeri prepletanja z zahodno medicino. Ravno tako je težavno prepuščati izvajanje ajurvedske obravnave s strani izvajalcev alopatske medicine. Obe znanji potrebujeta globlje poznavanje vedskega znanja.

Ajurveda in joga sta dve povezani veji vedskega znanja, katero zajema kompleksno filozofsko, materialno in duhovno znanje o kreaciji, vzdrževanju in koncu tako vesolja kot tudi človeškega življenja. Pomembno je razumeti vlogo ajurvede in joge v tedanjem vedskem sistemu, saj le tako lahko ugotovimo ali je moderni razvoj joge in ajurvede v smeri prepletanja z zahodno medicino skladen s kontekstom Ved.

Zdravljenje z ajurvedo in jogo je tisočletja staro

Ajurveda je ena izmed štirih Upaved ali sekundarnih vedskih učenj, ki govori o znanju o življenju. Obravnava vse vidike diagnostike, zdravljenja, preventive in dobrega počutja za telo in duha. Vedeti moramo, da vedska znanja obravnavajo vse aspekte človeškega bivanja, nastanek in smisel življenja ter načine delovanja v vsakdanu. Zato se tudi ajurveda ne omejuje zgolj na fizično raven človeškega bivanja temveč tudi na njegovo mentalno in duhovno počutje.

Joga je eden izmed šestih klasičnih filozofskih sistemovshad darshan, katero znanje je bilo združeno v Patanjalijevem delu Joga sutre. V teh zapisih lahko beremo o duhovni praksi, ki nas vodi do samospoznanja, razsvetljenja oz. samadhija in kjer z umiritvijo mentalnih valovanj pridemo do te združitve – yogah chitta vritti nirodhah.

V tej klasični vedski shemi je ajurveda tisti sistem, ki je bil razvit za zdravljenje in preventivo, in ne obstaja drugega sistema s tem namenom. Joga pa je sistem duhovne prakse.

Ajurveda definira človeško življenje kot preplet delovanja telesa, uma in duše. Dve veji vedskega znanja obravnavata ta tri področja, zato lahko le z obema hkrati delujemo celostno na človeško življenje. Z ajurvedo delujemo na telo in um, z jogo pa delujemo na um in dušo.

To pomeni, da joga prvotno ni po naravi medicinski sistem. Ne obravnava fizičnih ali psiholoških bolezni, njihovega zdravljenja, ne govori o preventivi in se ne ukvarja z diagnostiko. Cilj joge je odpraviti duhovno trpljenje, ki ga definira v skladu s kleshami ali duhovnimi trpljenji. Ta se začnejo z nevednostjo – avidyà o naši resnični naravi kot čisti zavesti.

Če bi želeli jogo pretvoriti v medicinski sistem, bi po vedski shemi morali pretvoriti to znanje v smeri ajurvede. Torej znanje, ki ima svoj način diagnoze, zdravljenja in preventive v skladu s celostno obravnavo človeka in filozofijo joge.

Joga terapija

V modernem času se združuje tehnike joge, predvsem jogijske položaje – asane in dihalne tehnike – pranajamo, z zahodnim medicinskim znanjem in znanjem anatomije v sistem imenovan joga terapija.

Za popolno uporabo metod joge za zdravljenje potrebujemo celovit sistem, ki sledi filozofiji in načelom prakse joge in kateri se ne omejuje le na jogijske položaje – asane in dihalne tehnike – pranajamo kot terapijo. Vključevati mora tudi krepitev vrednot – jama in nijama, odmik čutil v notranjost – pratjahara, tehnike koncentracije – dharana. Pomembna je tudi meditacija – dhjana in samospoznanje – samadhi.

Žal se z združevanjem znanja joge in zahodne medicine oddaljujemo od celostnega pogleda na človeka, kot ga zaobjemajo vedska znanja. Joga terapija, kot moderen pristop k zdravljenju ima vsekakor svoje mesto in učinke, vendar izgublja celostno vrednost, ker se ne poslužuje svojega originalnega medicinskega sistema – ajurvede.

Medtem, ko je zahodna medicina lahko koristna podlaga za uporabo fizičnih vidikov joge, pa žal nima jogijskega in ajurvedskega razumevanja človeškega življenja. Za celostno obravnavo in pomoč človeku moramo nanj gledati tudi skozi oči ajurvede in upoštevati njena znanja iz interne medicine, prehrane, zelišč, dnevne in sezonske rutine ter terapij.

Zelo velika škoda bi se delala tudi ajurvedi, če bi izvzeli in ponujali le tiste komponente zdravljenja, ki delujejo zgolj na fizično telo ter izvzeli dele, ki delujejo na um in dušo. Enako grožnjo bi predstavljalo izvajanje omejene ajurvedske obravnave s strani izvajalcev zahodno medicinskega sistema, brez globljega poznavanja vedskega znanja.

V centru Ajurjoga nudimo celostno obravnavo človeka ter nudimo rešitve s pomočjo ajurvedskega svetovanja, ajurvedskih tretmajev in vadbe joge. Če želite poglobljeno znanje iz teh dveh ved, ste vabljeni v šolo ajurvede in joge.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge