Hladilni čaj

hladilni čajAjurveda pozna tri učinke hrane, začimb in zelišč na naše telo. Virya ali energetski učinek nam pove ali nas sestavina hladi ali greje. Poleti si res ne želimo dodatno ogrevati telesa s hrano, ki ima toplo viryo. Zato je bolje, da posegamo po sestavinah s hladno viryo. Če smo navajeni se hladiti z mrzlimi ali ledenimi napitki, moramo vedeti, da ti negativno vplivajo na moč in zdravje prebavnega trakta in se jim je bolje izogniti. Tudi poleti.

Najbolje, da si pripravimo čaj, ki bo okusen in nas pohladil od znotraj. Vrtnica ima v ajurvedi velik pomen in se uporablja v čajih ali v obliki marmelade. Uravnava vse tri doše, ima hladilni učinek, deluje na kri in uravnava premočne in boleče menstruacije, najbolje da jo uživamo v zadnjih dneh cikla, od 14 do 28 dne. Na živčno tkivo deluje hranilno in pomirja anksioznost. Pomaga pri glavobolih, odpira srčno čakro, pomaga pri vnetnih spremembah na koži, pa tudi pri povišani kislini in razjedah.

Za nižanje pitta doše poznamo tudi vrtnični lassi.

Ajurvedski hladilni čaj

Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 1 čajno žličko posušene mete ali 10 listov sveže mete
  • 1 čajno žličko posušenih vrtničnih listov ali tri kapljice vrtnične vode
  • 1 čajno žličko semen komarčka
  • 4 dcl vrele vode

Semena komarčka stremo, dodamo vrtnične cvetove in prelijemo z vrelo vodo. pustimo stati 10 minut in nato dodamo še liste mete. Počakamo še 5 minut in odcedimo. Če smo uporabili sveže liste mete, jih lahko pustimo v čaju dlje časa. Ta čajna mešanica za hladilni čaj nam bo pomagala se ohladiti, umiriti in poglobiti vase.

Vabljeni v šolo ajurvede in joge, ki se prične oktobra in kjer spoznavamo tudi domače rastline z ajurvedskega vidika.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge