Vrtnični lassi

rose lassiLassi je osvežilni napitek, katerega glavni sestavini sta naravni jogurt in voda. Z dodajanjem začimb in drugih sestavin spreminjamo njegove lastnosti in tako uravnavamo različne doše. Je lahka pijača, ki vsebuje črevesju koristne bakterije in pomaga pri različnih težavah s prebavo. Lassi krepi imunost, zagotavlja velik vir acidophilus bakterij in vitamina B12 . Največkrat ga pijemo po obroku. V primeru pitta prebave, kjer občutimo pekoč občutek v želodcu po zaužitju hrane ali imamo zelo hitro prebavo si lahko pripravimo vrtnični lassi.

Jogurt uporabljamo zelo pogosto, a malokdo se zaveda, da je to izdelek, ki je težko prebavljiv, blokira vse biološke kanale v telesu, ga sluzi in zmanjšuje prebavni ogenj ali agni. Poleg tega je to fermentiran izdelek, ki dela kri toksično.

Zato bi morali njegovo uporabo zmanjšati v hladnih dneh, ko smo prehlajeni ali kašljamo ali imamo težave s kožo, toksini v telesu ali kakršno koli neprimerno rastjo tkiv v telesu. V teh primerih se mu je bolje izogniti, vsi ostali pa naj ga uporabijo na sledeč način.

Vrtnični lassi

Potrebujemo sledeče sestavine:

  • 1/2 skodelice navadnega jogurta (najboljši je svež domači)
  • 1 skodelica mlačne vode
  • 1 1/2 žličke vrtničnega džema ali vrtnične vode
  • 1 žlička sharkara sladkorja
  • ščepec kardamoma

Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in zaužijemo po obroku. Ta opcija bo nižala pitta došo.

Druga opcija, ki deluje na vata prebavo (napihovanje in vetrovi), ravno tako vsebuje jogurt in vodo, katerima dodamo ščepec kumina, kurkume, ingverja v prahu in soli. Ta bo nižal vata došo.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge