Ajurvedska medicina v Indiji

Ajurvedska medicina je naravni pristop k zdravju

Po zaključku enoletnega ajurvedskega izobraževanja v ZDA pri dr. Vasant Ladu leta 2014, se trudim vsakoletno dodatno izobraževati v tujini. Letošnja izkušnja poglobljenega izobraževanja in prakse na ajurvedski kliniki Chakrapani v Jaipurju je presegla moja pričakovanja. Klinika deluje po klasičnih principih ajurvede, kar pomeni, da uporabljajo pristope k pacientu, metode in recepture, ki so zapisane v tisočletja starih knjigah. Najbolj se naslanjajo na originalni tekst Charaka Samhita. Skoraj dva meseca, od ponedeljka do sobote, sem preživela dneve skupaj z ajurvedskimi zdravniki/cami in terapevtkami in tako podrobno spoznala njihov način dela. Sedemtedenski program so individualno pripravili zame, glede na moje želje in predhodni nivo znanja ter vključili njihove predloge za moj trening in tako razvoj novih programov v studiu Ajurjoga. Večino predavanj in prakse sem opravila ena na ena, torej individualno z ajurvedsko zdravnico, občasno še z dvema kolegicama iz Čila in ZDA. Imela sem možnost opazovati njihov pristop, obravnavo pacientov, uporabo zelišč ter to primerjati z delovanjem Ajurjoga centra. Ajurvedska medicina v Chakrapani kliniki se ne razlikuje od pristopa v Ajurjoga centru, kar me navdušuje in potrjuje dosedanje skorajda desetletno ajurvedsko delovanje, ki razume zahodnega človeka.

Ajurvedska medicina v Indiji

Del izobraževanja je predstavljal alopatski pogled na bolezni in anatomijo ter primerjavo z ajurvedskim pogledom, ki vključuje nidan – vzrok nastanka bolezni, razvoj in chikitso – zdravljenje. To vedno vključuje odpravo vzroka, po potrebi čistilne tehnike panchakarme, terapije z olji in masaže, ustrezno prehrano, napitke in zelišča ter izbrane jogijske tehnike – asane, pranajame in meditacijo. Tako smo šli čez najbolj razširjene bolezni današnjega časa:

  • metabolne bolezni – diabetes, povišan holesterol, prekomerna telesna teža
  • kardiovaskularne težave – visok krvni tlak, anemija
  • ginekologija – amenoreja, dismenoreja, obilne krvavitve, PMS, sindrom policističnih jajčnikov – PCOS, ciste, miomi, endometrioza, pred in poporodno obdobje, menopavza
  • prebavne težave – zaprtje, diareja, GERB, zgaga, IBS, hemoroidi, kandida, težave z jetri
  • hormonske težave s ščitnico – hipotiroza, hipertiroza, hashimoto
  • kožne težave – akne, ekcemi, dermatitis, psoriaza
  • dihalne težave – vnetje sinusov, alergije, kašelj, astma
  • živčni sistem – stres, izgorelost, anksioznost, depresija, ADH
  • kosti in sklepi – bolečine v hrbtenici in sklepih, artritis, reumatoidni artritis, putika, išias
  • urinarni trakt – vnetja, ledvični kamni

V Evropi smo delno omejeni s širino nabora zelišč in preparatov, ki so na voljo na našem trgu, v primerjavi z Indijo. Zato smo za vsako bolezen skupaj z ajurvedskimi zdravniki našli ustrezen nadomestek, ki ga imamo na razpolago v Ajurjoga centru, če predvidene formulacije ni možno dobiti. Vključili smo tudi evropska zelišča, ki ustrezajo posamezni doši in neravnovesju.

Pregled pacienta

Na Chakrapani kliniki sledijo tridelnemu pregledu pacienta imenovan trivida pariksha, ki vedno vključuje darshanvizualni pregled, kar vključuje pregled kože, jezika, noht, oči, postave; prashnapoglobljen pogovor s klientom ter sparsandotik morebitnih bolečih delov telesa, tipanje temperature in teksture kože in tipanje ali merjenje pulza – nadi pariksha. Poudarjajo pomembnost vseh treh delov pri izvajanju ajurvedske diagnostike in ne nanašanju samo na eno metodo. Na tak način izvajamo pregled tudi v Ajurjoga centru, s tem da pulzno diagnostiko opravimo z merilcem pulza Veda.

Večkrat sem že zasledila v Indiji in v Sloveniji, kako se prekomerno izpostavlja le ena metoda diagnostike, največkrat nadi pariksha, kot ultimativna metoda ajurvedske diagnostike. To je le del celovitega pregleda, ki lahko potrjuje ostale klinične znake.

Panchakarma

Panchakarma je edinstven ajurvedski postopek čiščenja telesa, ki seže do nivoja celic in se ga velikokrat imenuje tudi bio purification. Gre za izločanje odvečnih doš – vzroka za nastanek bolezni in ame – toksinov. Na številnih dosedanjih potovanjih v Indijo sem preizkusila kar nekaj panchakarma centrov in imela možnost izkusiti storitve, ki jih nudijo. Zelo pogosto ajurvedski centri ponujajo panchakarma storitev, ki pa je pravzaprav wellness storitev. Ta vključuje prijetne masaže, savnanje, oljne terapije, mešanico nežnih čistilnih tehnik, prehranjevanja z izbrano hrano, uporabo zelišč in izvajanja jogijskih tehnik. Vse je korektno, prijetno in blagodejno, vendar ne tako globoko, kar lahko klasična panchakarma nudi.

V Chakrapani kliniki sledijo klasičnim virom, zato je panchakarma vedno razdeljena na predpripravo, temu sledi izbran čistilni postopek, ki traja sedem dni in po potrebi mu sledi ostali. Nikakor glavnih čistilnih postopkov ne mešajo med seboj, kar sem v preteklosti v Indiji že izkusila. Panchakarmo zaključijo z izbrano dieto in kasneje uživanjem zelišč. Tak način deluje globoko, do celičnega nivoja, kar ima vpliv tudi na mentalni in čustveni nivo.

Zeliščne formulacije, ki se uporabljajo tekom panchakarme so vedno individualno izbrane glede na potrebe klienta. Tudi za te potrebe smo preverili zaloge zelišč Ajurjoga centra in prilagodili formulacije tako, da so učinkovite.  

Priprava programa panchakarme je kompleksna rešitev, ki ustreza individualni osebi in zahteva vsakodnevno spremljanje osebe v času izvajanja.

Ajurvedka medicina lahko vključuje panchakarmo ali pa tudi ne. Odvisno je od stanja posameznika ali je primeren kandidat/tka. V določenih primerih jo celo odsvetujemo. Kadar se to odsvetuje se poslužujemo pomiritvenih tehnik – shamana chikitsa.

Formulacije, dekokti in posebna dieta

Praktični del je vključeval tudi pripravo formul in prav alkimistično je že vse skupaj delovalo. Nikoli si ne bi mislila, da je mešanje olja in tekočine možno, saj ti dve substanci se po navadi vedno ločita med seboj. S posebnim postopkom dodajanja medu, soli in zelišč je to postalo možno in ustvarjali smo homogene mešanice za interno uporabo.

Dekokti so zeliščni čaji, katere se nežno vre, dokler se voda reducira praviloma na 1/4 prvotne količine. Tako se ustvari goste in zelo učinkovite napitke, katere se po navadi uživa še sveže pripravljene.

V kuhinji smo tudi ustvarjali čudovite napitke, jedi in začimbne mešanice za določene bolezni. Nekatere začimbne mešanice so zaradi bogate formulacije po učinku primerljive z zeliščnimi, v določenih primerih jih celo prekašejo.

Pred in po porodno obdobje

Poseben poudarek na izobraževanju je bil tudi pred in poporodno obdobje, ki je najpomembnejše za dolgoletno zdravje ženske. Prvih dvainštirideset dni po porodu je ključnih, da si ženska opomore in vzpostavi ponovno optimalno delovanje telesa in uma. Tako se preprečuje poporodne depresije, izčrpanost ter številne ginekološke, metabolne in hormonske težave ženske, vse do časa menopavze, ki jo veliko lažje ženska prebrodi, če je bila primerno oskrbovana po porodu.

Zaključim lahko z mislijo, da smo na pravi poti, kot vedno na tisti klasični, preverjeni skozi tisočletja.

V centru Ajurjoga nudimo poleg celostne obravnave, čistilnih tehnik, masaž in joge tudi enoletno izobraževanje iz uporabne ajurvede.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge