Maha Shivaratri

Maha Shivaratri
Maha Shivaratri

Velika noč Šive ali Maha Shivaratri je za duhovne iskalce pomemben dan. Štirinajsti dan po polni luni v mesecu februarju ali marcu, pred prazno luno ima velik duhovni pomen. V tej noči je severna polobla planeta postavljena tako, da pride do naravnega dviga energije v človeku. To je dan, ko človeka narava potiska k njegovemu duhovnemu vrhuncu.

Kakšen pomen ima Maha Shivaratri?

Ta noč ima različne pomene, eden predstavlja združitev in poroko Shive in Parvati in se lahko spominjamo v tej noči ljubezni in družinske harmonije. Lahko pa vidimo v tem duhovni pomen,  združitev Shive in Shati, , Purushe in Prakruti, torej Zavesti in Kreacije.

Cilj duhovnih praks je spoznati svoje Bistvo, ki je nespremenljivo, opazujoče, vse prisotno, vse vsebujoče in preseči ali transcendentirati telo in um. Cilj jogijskih praks, ki jih tudi izvajamo na naših tečajih je spoznati telo, delovanje svojega uma, spoznati notranji mir, točko v kateri samo smo in v njej bivamo. Mahašivratri je priložnost in možnost, da pridete do te izkušnje ogromne praznine v vsakem izmed nas, ki je vir vsega stvarstva.

Druga legenda pravi, da je to dan, ko je Shiva ali Adi yogi ali prvi jogi postal eno z goro Kailash. Postal je kot gora – popolnoma miren. Po mnogih tisočletjih meditacije se je nekega dne popolnoma umiril. Vse gibanje v njem se je ustavilo. To je tudi glavno učenje joge – jogah citta vritti nirodhah ” joga je mirovanje spreminjajočih se stanj uma “. Ko rečemo “joga”, ne mislimo na nobeno določeno prakso ali sistem. Vsako hrepenenje po spoznavanju neomejenega, vse hrepenenje po spoznavanju enosti v obstoju je joga.

Zato vabljeni na to noč k izvajanju duhovnih praks, katere učinki bodo večkrat pomnoženi, kot sicer v ostalih dneh.

Kaj lahko na Maha Shivaratri delamo?

Ta dan in predvsem noč lahko upoštevamo sledeče:

  • Imamo popolni post, dovoljen je tudi post s sadjem, oreščki in mlekom
  • Ne uživamo ne vegetarijanske hrane
  • Če izvajate post ne uživajte žit, tudi žita ne
  • Se sproščamo in poglabljamo vase in ostajamo pozitivni čez cel dan
  • Meditiramo z vzravnano hrbtenico in tako pripomoremo k dvigu energije
  • Izvajamo mantra japo – ponavljanje mantre, 108 x ali večkrat, pri čemer uporabljamo rudrakshino malo
  • Pojemo mantri

Om Namah Shivaya

ali

Om Tryambakaṁ yajāmahe, sugandhiṁ puṣṭi-vardhanam, Urvārukam-iva bandhanāt, mṛtyormukṣīya māmṛtāt

Pot spoznavanja sebe je tudi pot zdravja, tako telesnega kot mentalnega, umirjanje, integriranje, opuščanje škodljiih vzorcev, ki vodi v radost, mir in ljubezen.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge