Bi vašo kozmetiko namazali na kruh in jo pojedli?

Naravna ajurvedska kozmetika

Ste pomislili, da je koža naš največji organ, ki ima sposobnost absorpcije snovi, katere nanjo nanesemo? Kozmetiko, ki jo uporabljamo sestavlja vrsta izdelkov, kot so zobna pasta, šamponi, balzami, geli in laki za oblikovanje las, geli za tuširanje, kreme za telo in obraz, losjoni, pudri, parfumi, šminke, laki za nohte, izdelki za ličenje, deodoranti in antiperspiranti.

So ti izdelki polni umetnih snovi, sintetičnih dišav in barvil, petroleja, parabenov, ftalatov? Kar nanašamo na kožo je namreč ravno tako pomembno, kot to kaj vnašamo v telo. Bi pojedli vse prej naštete škodljive snovi? Bi jih namazali na sveže pečeni kruh in zaužili? Verjetno ne, kajne?

Vse snovi, ki jih nanašamo na kožo se vsrkajo iz zunanje površine in prodrejo do krvnega obtoka. Tako vstopijo v telo in v njem krožijo. Njihova presnova se dogaja v jetrih, lahko pa se kopičijo kot ne presnovljeni medcelični odpadki. Jetra morajo presnoviti in izločiti vse te kemikalije, številni od njih so tudi hormonski motilci.

Kadar jetra dodatno obremenjujemo z uživanjem neprimerne hrane, polne konzervansov in barvil, predelane hrane, farmacevtskih proizvodov, alkohola, kemikalij iz vode, postanejo preobremenjena in ne izločajo optimalno odpadih snovi. To je lahko vzrok za vnetja, avto imune bolezni in tudi raka.

Zato je z vidika ohranjanja zdravja zelo pomembno raziskati kozmetične izdelke, ki jih uporabljate. Naravna ajurvedska kozmetika ima tako številne prednosti, saj ne vsebuje zdravju škodljivih snovi in prinaša v telo zdravilne učinke ajurvedskih zelišč.

Kadar v olja za telo, naravne kreme za obraz, šampone, balzame, mila, gele za tuširanje in zobne paste dodajamo ajurvedska zelišča, dobimo dejansko izdelke, ki ne obremenjujejo telesa in delujejo zdravilno.

Naravna ajurvedska kozmetika

V ajurvedi je koža povezana z vata došo zato je to organ, preko katerega najhitreje pomirimo vznemirjeno došo. Mraz in splošna suhost v telesu, nespečnost, strah, anksioznost, stres, izčrpanost, visok nivo kortizola, nizek nivo progesterona in estrogena, vse to so posledica povišane vata doše, ki potrebuje negovanje preko kože. To dosežemo s toplimi olji, ki dodatno vsebujejo zelišča in pomirjujoča eterična olja.  

Povišana pitta doša se kaže kot vnetna stanja na koži, akne, nečista koža, zato mora kozmetika vsebovati zelišča, ki delujejo hladilno in jo pomirijo.

V ajurvedi spada oljenje telesa v dnevni ritual, katerega še posebej predlagamo v jesenskem času.

V Ajurjoga centru spodbujamo zavedanje o vseh vidikih, ki so pomembni za zdravje, zato za vas raziskujemo in izbiramo najbolj kakovostne kozmetične izdelke, ki so naravni in z dodatkom ajurvedskih zelišč. Tako dobimo vrhunsko kozmetiko, ki prinaša zdravilne učinke.

Naš osebni moto je – na kožo damo le to, kar bi dali tudi v usta.

Naravno ajurvedsko kozmetiko najdete na spletu in tudi v trgovini Ajurjoga v TPC Koseze.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge