Velikokrat mi ljudje povedo, da kljub velikim količinam popite vode še vedno občutijo žejo in njihova koža ostaja suha. Prav nenavadno, vendar resnično. Razlog je v temu, da ne absorbiramo vode, do celičnega nivoja. Velike količine spite vode, kar spolzijo skozi nas, ne da bi se absorbirale. Potrebe po večji količini tekočine nastanejo tudi v poletnem času, ko se več potimo in kadar se intenzivno ukvarjamo s športnimi dejavnostmi. V trgovinah nam ponujajo izdelke, ki obljubljajo rehidracijo, a so žal polni barvil, sintetičnih vitaminov, mineralov in arom ter sladil, ki škodujejo jetrom.
Sami lahko doma pripravimo napitek, ki bo sestavljen iz naravnih sestavin in nas bo hidriral do celičnega nivoja, hkrati pa ne bo škodoval telesnemu ravnovesju. Uporabili bomo sledeče sestavine:
- kumin – pomaga pri absorpciji elektrolitov in vode do celičnega nivoja,
- naravni bio sladkor sladkornega trsa ali ajurvedski sladkor sharkara – velikokrat imamo predsodke pred sladkorjem, v tem primeru bo naravni sladkor pomagal pri absorpciji, ajurvedski sladkor sharkara pa je predelan na tak način, da ne zakisli telesa kot ostali sladkorji. Sladek okus tudi vlaži in hladi, zato je primeren predvsem za pitta došo in v poletnem času,
- himalajska sol – vsebuje številne elektrolite, ki so naravnega izvora in ne sintetični. Ta sol tudi manj greje kot morska sol,
- meta – listi sveže mete hladijo, zmanjšujejo pitta došo in dajo aromo napitku
- limeta – čeprav je istega okusa kot limona, je njen post-prebavni učinek drugačen in ne viša pitta doše. Zato jo priporočamo v poletnem času, kar za limono ne velja.
Pomembno je tudi vedeti, da se v ajurvedi izogibamo uporabi ledu, čeprav je vroče. Hladni in mrzli napitki upočasnijo agni – prebavni ogenj, zato raju uporabite vodo sobne temperature.
Recept za napitek za hidracijo telesa
Za pripravo napitka za hidracijo potrebujemo:
- 0,5 litra sveže vode, katero lahko filtriramo,
- pest narezanih svežih metinih listov,
- 1 čajno žličko ajurvedskega sladkorja sharkara
- sok 1 limete
- 1 ščepec himalajske soli
- 1/2 čajne žličke kuminovih semen, katera smo prej prepražili in nato strli
Vse sestavine zmešamo v hladni vodi in pustimo stati vsaj 20 minut. Nato lahko napitek precedimo in pijemo. Po želji lahko dodamo tudi nekaj rezin svežih kumaric.
Naj vam bo poletje čim bolj prijetno tudi z ajurvedo!
Več ajurvedskega znanja lahko pridobite na šoli ajurvede in joge. Izdelke lahko kupite v spletni trgovini.
mag. Kaja Kastner Yadav, medn. certif. svetovalka ajurvedske medicine in učiteljica joge