Komu ne priporočam ajurvede?

Ajurveda obravnava človeka celostno, torej gleda na življenje posameznika, ki je sestavljeno iz treh komponent – telesa, uma in duše. Ne opazuje le organa ali dela telesa, temveč razume kompleksno (so)delovanje fizičnega telesa in mentala. To vključuje poznavanje stanja tkiv, kanalov, vitalnih organov, izločkov ter treh glavnih aspektov fiziologije telesa –  vzdrževanje in koordinacija funkcij, transformacija na makro in mikro nivoju ter vzdrževanje strukture (doše vata, pitta in kapha). Na nivoju uma ugotavljamo ali je oseba preveč aktivna, neaktivna ali uravnovešena (sattva, rajas, tamas). To ugotovimo preko pogovora, opazovanja značilnosti telesa, kože, jezika, oči in nohtov ter branja oz. zaznavanja pulza.

Kako nastane neravnovesje?

Premalo se zavedamo, da vse kar vnašamo v telo, in to ni le hrana in pijača, tudi vse informacije, ki jih prejemamo preko petih čutil, vplivajo na naš um in telo. Način življenja je drugi pomemben faktor, ki lahko prinese (ne)ravnovesje. Govorimo predvsem o tem kdaj in kako se prehranjujemo, kdaj gremo spat in kdaj se zbujamo, s katerimi športnimi dejavnostmi se ukvarjamo ali ne ukvarjamo, ali pretiravamo v njih, ali smo zadovoljni s poklicem, ki ga opravljamo, smo zadovoljni z odnosi v družini ali partnerstvu, s kakšnim nivojem stresa se srečujemo. Naše življenjsko obdobje, v katerem se nahajamo (otroštvo, zrelo obdobje ali starejše obdobje) bo narekovalo dodatne vplive na fiziologijo telesa, ravno tako kot trenutni letni čas. Nenazadnje smo danes izpostavljeni snovem, ki jih pred manj kot sto leti še ni bilo v uporabi (pesticidi, konzervansi, številni farmacevtski izdelki, hormonske terapije, onesnažen zrak, voda in zemlja, elektro magnetna sevanja,…), in predstavljajo resen problem za zdravje.

Vsi to so vzroki, ki vplivajo na doše in tako pripomorejo k stanju (ne)ravnovesja.  

Ajurveda zelo dobro razume potek bolezni in loči šest faz njenega razvoja. V peti stopnji se bolezen popolnoma razvije in vpliva na funkcijo organa ali tkiva, v šesti fazi pa nastopijo tudi strukturne spremembe. Ti dve stopnji sta znani tudi v alopatski medicini, ko bolezen potrdi s testi. Kot vidimo, v ajurvedi zelo zgodaj odkrijemo neravnovesja, ki lahko kasneje vodijo v razvoj bolezni. Iz tega vidika je ajurveda zelo močna tudi na preventivi.

Komu ne priporočam ajurvede?

Velikokrat imajo ljudje napačne predstave in pričakujejo od tujih medicinskih sistemov čudeže in to v kratkem času. Potrebno se je zavedati, da če smo pet, deset, dvajset ali več let svojega življenja delali napake ali predolgo neukrepali in dopustili, da se bolezen razvije do pete ali šeste stopnje, bo proces vzpostavljanja ravnovesja trajal dlje časa in ne le en teden, ali pa bo celo nemogoč. Morda bo možno stanje le ohranjati, morda bo celo potreben kirurški poseg. Tudi ajurveda pozna kirurgijo in številne današnje tehnike izhajajo iz tistih časov. Preseneti dejstvo, da so že takrat opisali postopke rinoplastike in operacij oči, skupno tristo postopkov operacij, stodvajset kirurških inštrumentov in osemdeset postopkov oskrbe ran in zlomov. Zato tudi z vidika ajurvede v določenih primerih pridejo v poštev kirurški posegi.

Ljudje so navajeni z zdravili hitro ublažiti neprijetne simptome bolezni, hkrati pa pričakujejo, da bodo s škodljivim načinom življenja in prehrane nadaljevali ter ozdraveli. Velikokrat želijo z ajurvedskimi zelišči le nadomestiti konvencionalna zdravila, katera imajo veliko stranskih učinkov. Po drugi strani, pa se težko odpovedo načinu življenja, ki jim je znan, četudi je škodljiv. Premalo spanja, prepozen odhod k počitku, nered pri hranjenju, pretiravanje s telesnimi aktivnostmi je le nekaj primerov za katere ne bi pomisli, da nam na dolgi rok škodijo, a so lahko glavni vzrok nastalega neravnovesja. Ajurveda se ne ukvarja le s prehrano, ki je temelj zdravja, temveč obravnava človeka celostno, zato poda smernice glede primernega načina življenja.

Kolikokrat v življenju pretiravamo, z delom, s športom, se mentalno naprezamo, ker stremimo k več in dokazovanju. Ko se telo enkrat temu upre, ga želimo prelisičiti in iz njega še naprej iztiskati več. Najraje z naravnimi metodami in zelišči, da si ne škodujemo, kajne? Doping v obliki ajurvede? Ne, to ne gre.

Kdor ni pripravljen sprejeti lastne odgovornosti za svoje fizično in mentalno zdravje, naj ne pričakuje trajnih sprememb in ozdravitve.

Kako poteka terapija?

V ajurvedi vedno najprej ugotovimo vzrok bolezni in kot prvo metodo zdravljenja, odpravimo vzrok. Šele nato pričnemo s terapijo. Sestrska veda ajurvede je joga, katero večkrat vključujemo v terapevtske namene.

Odzivi oseb, ki se resno podajo na pot ajurvede in se držijo napotkov so odlični. Po posvetu lahko predlagamo terapijo, ki vključuje kombinacijo sledečih elementov:

  • prehrana, začimbe in napitki (najbolje, da so lokalno pridelani in ekološki)
  • zelišča in pripravki
  • primerna dnevna in sezonska rutina
  • primerne fizične aktivnosti
  • čistilne tehnike
  • jogijski položaji, dihalne tehnike in meditacije.

Zelo dobro znamo obvladati težave s prebavnim sistemom, s povišano ali prenizko telesno težo, ginekološke težave in težave v menopavzi, težave s kožo in sklepi, hormonska neravnovesja, izboljšanje imunskega sistema, zmanjšanje nivoja stresa, utrujenosti in anskioznosti,…  Predvsem pa osebam predlagamo, da delujejo preventivno in še pred nastopom resne bolezni (peta ali šesta stopnja), pridejo na ajurvedski posvet in poskrbijo zase.

mag. Kaja Kastner Yadav

medn. certif. svetovalka ajurvedske medicine in učiteljica joge