Strokovni predavanji – diagnostika v ajurvedi ter ajurvedska zelišča z dr. Prerak Shah


Podrobnosti dogodka


dr. Prerak ShahPredavanje – Diagnostika v ajurvedi

Ajurvedska diagnostika, ki se opravi na tradicionalni način, vključuje pregled osmih pokazateljev zdravja in se v sanskrtu imenuje ashtavidha pariksha. Ta vključuje pregled  urina, blata, jezika, pulza, oči, glasu, tipanje telesa ter pregled postave. Pri ajurvedski diagnostiki je zelo pomemben pogovor s klientom, ki natančno opiše sedanje stanje in počutje ter pretekle težave. Velik poudarek je na razumevanju prebavnega sistema, izločkov telesa, prehranjevalnih navad, dnevne rutine, aktivnosti in narave medosebnih odnosov.

Ajurveda je razvila kompleksen način ugotavljanja stanja telesa in uma preko čutenja pulza. Tu gre za občutenje različnih kvalitet pulza na radialni arteriji na levi in desni roki. Na ta način se ugotovi ajurvedska konstitucija in trenutno neravnovesje v smislu vata, pitta, kapha, stanje tkiv, pod doš in organov, konstitucija uma in njegovo trenutno stanje ter stanje imunosti telesa ali ojas.

S celovitim ajurvedskim pregledom se določi ajurvedska konstitucija ali prakruti; sedanje stanje vata doše, pitta doše, kapha doše ali vikruti; moč prebavnega ognja ali agni; stanje sedmih tkiv, kanalov in organov; prisotnost toksinov v telesu ali ame ter vzrok in stopnjo procesa bolezni.

Samprapti ali bolezenski proces je v ajurvedi razdeljen na šest stopenj. Prvi dve stopnji se dogajata v prebavnem traktu, kjer se doše kopičijo. Doše povzročajo težave v organih, kjer so naravno prisotne in sicer kapha v želodcu, pitta v tankem črevesju in vata v debelem črevesju.

V tretji stopnji se doše širijo v obtok in svoja sekundarna mesta. Tu povzročajo prve simptome neravnovesja in s svojimi kvalitetami vplivajo na naše počutje. V četrti stopnji doša vstopa v oslabljeno tkivo ali organ in oseba občuti prve simptome bolezni. V peti stopnji se doša depozira v tkivo in bolezen se izrazi v polnem razmahu. Zahodna medicina potrdi bolezen šele na tej stopnji, pred tem je ne zna. Šesta stopnja je zadnja. Doše takrat vplivajo ne samo na funkcijo temveč tudi na strukturo tkiv ali organov.

Ajurveda ugotovi neravnovesje veliko pred zahodno medicino, ko je še veliko časa za enostavno, hitro in naravno ukrepanje. Tudi, ko je bolezen že v peti in šesti stopnji ajurveda pozna postopke, s katerimi lahko preobrne njen potek. Obstajajo pa seveda primeri, ko so posledice bolezni preveč globoke in je možno bolezen le upravljati.

Na predavanju se bomo poglobili v razumevanje osmih diagnostičnih metod ajurvede ter to povezali z znanjem o šestih stopnjah razvoja bolezni. Če ugotovimo bolezen v zgodnjih stopnjah, jo lahko hitro in zelo enostavno odpravimo z domačimi ukrepi, torej s primerno dnevno in sezonsko ajurvedsko rutino, primerno hrano, začimbami in zelišči.

Predavanje – Ajurvedska zelišča

Kadar govorimo o učinkih zelišč ima ajurveda najbolj poglobljen pogled na to temo. Še nobena znanost ni razvila takega vpogleda in razdelila učinkovanje hrane, začimb in zelišč na štiri nivoje: rasa, virya, vipak in prabhav. Prvi učinek je okus ali rasa, ki ga občutimo na jeziku in spodbuja ali zavira delovanje notranjih organov ter vpliva na naša pozitivna ali negativna čustva; drugi učinek ali virya občutimo v želodcu, kot toploto ali hlad, tretji učinek ali vipak se pokaže šele kasneje kot vpliv na povečanje ali zmanjšanje izločkov iz telesa.

Nekatera živila in predvsem zelišča pa imajo tudi specifičen učinek delovanja na določen organ, tkivo ali čustvo, kar imenujemo prabhav. Če zelišča na eni strani pozitivno učinkujejo na določeno težavo, imajo obenem tudi negativen ali dodaten učinek. Ta se izrazi, če užijemo neprimerno zelišče glede na vzrok težav.

Na predavanju bomo obravnavali tista glavna zelišča ter njihove učinke, ki se zlahka dobijo na evropskem trgu in so uporabna v domači lekarni. V povezavi s poznavanjem neravnovesja preko ajurvedske diagnostike, bomo za prve stopnje razvoja bolezni lahko sami ukrepali in tako preprečili nadaljnje širjenje neravnovesja in nastanek polne bolezni.

Komu sta predavanji namenjeni?

Predavanji sta namenjeni:

 • študentom ajurvede,
 • ajurvedskim svetovalcem in terapevtom,
 • učiteljem joge,
 • zdravnikom in medicinskim osebjem ter
 • vsem, ki želijo poglobiti svoje znanje o ajurvedi.

Predavatelj

Dr. Prerak Shah, ajurvedski zdravnik, je pionir v svoji državi Gujarat, Indija, kjer je ustanovil prvi popolni panchakarma center daljnega leta 1988. Od takrat dalje se je njegova bolnica razširila tudi v izobraževalni center ter center za klinične raziskave ajurvedskih zelišč. Predava v tujini, predvsem v Nemčiji in drugih evropskih državah ter je svetovalec za razvoj ajurvedskih produktov nemškemu podjetju Amla.de.

Preberite intervju z njim!

Datumi in cene predavanj

V okviru evropske turneje bo organiziranih več predavanj za splošno in strokovno javnost (za študente ajurvede, svetovalce ajurvedske medicine, zdravnike in medicinsko osebje ter vse, ki želijo poglobiti svoje znanje o ajurvedi) ter osebna svetovanja z dr. Prerak Shah.

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku.

petek, 16. junij od 17:00 do 20:00 ure – Pomlajevanje, vitalnost in dolgoživost z ajurvedo –  35 eur.

sobota, 17. junij od 9:00 do 13:00 ure – Diagnostika v ajurvedi60 eur

sobota, 17. junij od 14:30 do 17:30 ure – Ajurvedska zelišča – 50 eur

Paket – Diagnostika v ajurvedi + Ajurvedska zelišča – 90 eur

Paket – Diagnostika v ajurvedi + Ajurvedska zelišča + Pomlajevanje, vitalnost in dolgoživost z ajurvedo – 120 eur

Osebna svetovanja

V času obiska bo možno opraviti osebno ajurvedsko svetovanje z dr. Prerak Shah. Za informacije ali termin pokličite na + 386 (40) 613 963 ali pišite na [email protected]

Informacije in prijava

Za informacije ali prijavo pokličite na + 386 (40) 613 963 ali pišite na [email protected]

Prijava na seminar se potrdi s plačilom na TRR – Ajurjoga, Kaja Kastner s.p., Kvedrova 8, 6000 Koper, TRR: SI56 0310 6100 0826 503

V namen prosim napišite vaše ime + priimek + ime seminarja.

  Prijava na dogodek

  Ime in priimek (obvezno)

  Vaš eMail (obvezno)

  Telefon (obvezno)

  Dodatna vprašanja