Ajurveda pravi, da je najbolje uživati svežo, lokalno in sezonsko sadje in zelenjavo. Zato smo tokrat za podporo pomladnemu razstrupljanju izbrali artičoko. Njen okus je mešanica trpkega in sladkega, učinkuje toplo na prebavo in je najboljša za pitta in kapha došo. Za vata došo je najbolje, če jo dobro skuhamo in začinimo s toplimi začimbami in gheejem. V telesu ima alkalni učinek, deluje diuretično in čistilno, njene učinkovine v listih znižujejo holesterol, spodbujajo izločanje žolča, preprečujejo tvorbo žolčnih kamnov, celijo jetrne celice in spodbujajo prebavo. Pri nakupu bodimo pozorni, da so cvetovi še zaprti, čvrsti in sveži ter, da še niso prešli v cvetenje. Temu receptu smo dodali tudi bučna semena, ki so tudi primerna za vse tri doše, bogata so s cinkom, magnezijem, železom in vlakninami. V ajurvedi se bučna semena uporabljajo za odpravljanje črevesnih zajedavcev. Kvinoja pa je lahka, hitro prebavljiva, ima protivnetne učinke in je primerna za vse tri doše.
Recept za artičoko s kvinojo
Sledeča količina bo zadostvovala za pripravo dveh obrokov.
- 1 večja artičoka
- 2/3 skodelice bučnih semen
- 2/3 skodelice ali 8 žlic kvinoje
- 1 list lovorja
- 1/2 čajne žličke koriandra
- 1/2 čajne žličke kardamoma
- 1/2 čajne žličke kumine
- 1/2 čajne žličke komarčka
- 1/3 čajne žličke triplata
- sol
- košček limone
- olivno olje
Sestavine za riževo omako z začimbami so sledeče:
- 1 čajna žlička gheeja
- 1 žlica riževe moke
- 1/2 skodelice riževega mleka
- 1 čajna žlička sladkega karija
- ščepec muškatnega oreščka
- sol
* sladki kari – v terilniku zdrobimo sledeče začimbe – kumina, rumena gorčica, triplat, koriander, žajbelj, kurkuma, sladka paprika, komarček, rožmarin, lovor, timijan, ingver
Za nadev skuhamo kvinojo v dvojni količini vode skupaj z začimbami. V ponvi popražimo bučna semena. Ko popokajo, jih zmeljemo v mlinčku za začimbe.
Artičoke očistimo, trde liste in ostre vršičke odrežemo. Previdno izdolbemo morebitno semenje in artičoke takoj damo v vodo z limono, da ne potemnijo.
Kuhano kvinjo zmešamo z bučnimi semeni. Artičoko v sredini in med listi posolimo in nadevamo s kvinojo, preostanek nadeva lahko prihranimo za prilogo. Artičoko s steblom navzgor postavimo v pekač. Dolijemo toliko vode, da sega približno 2 cm visoko. Pečemo na 180° C, približno 50 minut.
Ko se artičoka peče, pripravimo omako. Na gheeju popražimo moko in zalijemo z riževim mlekom. Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice, dodamo sladki kari, muškatni orešček in solimo. Kuhamo še 3 minute, da se omaka zgosti. Artičoko postrežemo s preostalo kvinojo in riževo omako z začimbami.
Če vas zanimata ajurveda ali joga se nam pridružite v šoli ajurvede in joge, kjer se učimo tudi kuhanja, primernega kombiniranja hrane ter primerne dnevne in sezonske rutine za vsako došo. Vabljeni tudi na številne dogodke, ki jih organiziramo!