Zdravilne mudre

Beseda mudra izhaja iz jezika sanskrt in pomeni kretnja, gib ali položaj. Največkrat predstavlja določeno pozicijo prstov in dlani, pa tudi obraznih kretenj ter položaja telesa. Znanje o mudrah najdemo v tantričnih zapisih ter tudi jogijskih tekstih. V zahodnem svetu sta ti dve poti premalo ali napačno razumljeni, vendar se obe ukvarjata z evolucijo duha.

Tantra je v zahodnem svetu napačno razumljena in velikokrat omejena le na seksualni del, ki pa je v tantrični tradiciji le eden izmed tisočerih možnih ritualov za dvigovanje speče energije v človeku. Tantriki poudarjajo, da je možno biti uspešen hkrati v materialnem kot tudi duhovnem svetu, le če prebudimo svojo moč duše (shakti). V tantri obstaja ogromno število ritualov, ki v različnih kombinacijah uporabljajo hatha jogo, dihalne tehnike, mudre, mantre, jantre, vizualizacije, specifične materiale, rastline, substance, ogenj, seksualno združevanje ter mentalne sposobnosti za pridobitev nadnaravnih sposobnosti (siddhi) in uresničevanje materialnih (bhoga) in duhovnih ciljev (moksha). Ker se tantra deli na levo pot (vama marga) in desno pot (dakshina marga), obstajajo razlike v izboru tehnik. Leva pot uporablja vse načine torej tudi meso, alkohol in seksualnost, desna pa ‘nečiste’ tehnike izpušča. Mudre se tako uporabljajo le v zunanjih ritualih, obstajajo še notranji ter kombinacije obojih ritualov.

Joga se, za razliko od tantre, ukvarja izključno z duhovnim napredkom. Tudi joga se v zahodnem svetu ne razume v celoti, saj jo večinoma enačimo le z izvajanjem telesnih položajev. Tako kot tantra, je tudi joga zelo kompleksna, z različnimi potmi, ki vodijo do cilja duhovnega samospoznanja (samadhi). V raja jogi se mudre z dlanmi uporabljajo pri vadbi dihalnih tehnik in izvajanju tehnik koncentracije ter meditacije, v hatha jogi pa tudi telesne mudre, katerih cilj je preusmerjanje pretoka energije nazaj v telo.

Kako delujejo mudre?

Z zavzetjem določenega položaja dlani ali telesa vzpodbudimo komunikacijo med telesom, umom in zavestjo. Z mudrami vplivamo na razpoloženje, naravnanost in zaznavanje ter poglabljamo zavedanje in koncentracijo. Ko jih izvajamo, vzpostavljamo direktno povezavo med fizičnim (annamaya kosha), energetskim (pranamaya kosha) in mentalnim telesom (manomaya kosha). Na začetku praktikantu to pomaga pri razvoju zavedanja pretoka energije (prane) v telesu, kasneje pa pomaga pri usmerjanju energije v višje energetske centre ali čakre in doseganju višjih stanj zavesti.

Ena izmed sedmih indijskih filozofij, Sankhya filozofija, govori o razvoju zavesti v materialnost in tu spoznamo pet elementov, ki ustvarjajo celotno kreacijo. Prostor (akasha), zrak (vayu), ogenj (agni), voda (jala), zemlja (prithvi) so elementi, na katere moramo gledati skozi prizmo kvalitet, ki jih prinašajo, da bi razumeli njihovo pojavnost v vesolju, na zemlji, v naravi in nenazadnje tudi v človeku. Kar obstaja v makrokozmosu, obstaja tudi v mikrokozmosu, zato lahko s spoznanjem svojega telesa, uma in duše spoznamo delovanje celotnega univerzuma. Pet elementov je predstavljenih v petih prstih. Tako obstajajo sledeče povezave:

  • Palec – ogenj
  • Kazalec – zrak
  • Sredinec – prostor
  • Prstanec – zemlja
  • Mezinec – voda

Obstajajo mudre, ki se uporabljajo v ritualih za čaščenje, mudre, ki se uporabljajo v jogi pri meditaciji, dihalnih tehnikah in telesnih položajih, ter zdravilne mudre.

Z izvajanjem muder vplivamo na stanje petih elementov v telesu, vplivamo na čakre ter tako na žleze z notranjim izločanjem, vračamo pretok energije v telo, uravnavamo vse tri doše ali psihofizične principe vata, pitta in kapha, ki so znani v ajurvedi, znanju o življenju. S prakticiranjem muder ustavimo trošenje energije in preusmerimo njen tok navznoter, zato postane naš um umirjen, introvertiran in pripravljen na koncentracijo in meditacijo. Mudre vplivajo na razpoloženje in ga spremenijo. Obstajajo številne mudre, vendar bomo tukaj predstavili le nekaj.

Praksa muder

Največji učinek muder bomo začutili, če jih prakticiramo po vadbi jogijskih položajev in dihalnih tehnik, saj bomo tako bolj čuječi in pripravljeni zaznati subtilne tokove v telesu. Najbolje je, da udobno sedimo v enem od meditacijskih položajev, lahko pa tudi na stolu. Hrbet imamo vzravnan, dihamo sproščeno, globlje, s trebušno prepono. Zavzamemo izbrano mudro ter položimo dlani na stegna, tako da so obrnjene navzgor. Položaj držimo od 15 do 45 minut. Prakso naj bi izvajali vsaj tri tedne, da začutimo in prevzamemo vse pozitivne učinke mudre.

Chin mudra – mudra zavesti in Jnana mudra – mudra znanja

Chin mudra je najbolj znana mudra v jogi, saj se uporablja pri meditaciji. Pri tem uporabimo palec in kazalec, katera se dotikata, ostali trije prsti pa so iztegnjeni. Obe dlani počivata na stegnih, obrnjeni navzgor.

Pri jnana mudri je položaj prstov popolnoma enak kot v chin mudri, le da sta dlani obrnjeni navzdol in počivata na stegnih.

Simbolično trije stegnjeni prsti predstavljajo tri univerzalne kvalitete neaktivnosti (tamas), aktivnosti (rajas) in harmonije (sattva), katere je potrebno transcendentirati ali prestopiti. Kazalec predstavlja individualno zavest, palec pa univerzalno. Na simboličnem nivoju to predstavlja združitev individualne zavesti z univerzalno oz. jogo.

Hrdaya mudra – mudra srca

V hrdaya mudri je kazalec upognjen proti korenu palca, sredinec in prstanec se dotikata vrha palca, mezinec pa je prost.

V tej mudri se preusmeri energija iz rok v srce in spodbuja njegovo vitalnost. Srce je center čustev, zato ta mudra sprošča čustvene napetosti in se lahko uporabi v času konfliktov ali kot pomoč pri opuščanju negativnih čustev ter krepitvi srca.

Ankusha mudra – mudra kljuke

Ankusha mudro izvedemo tako, da se dotaknemo vrh palca in sredinca, ostali prsti pa objamejo palec.

Ta mudra prinaša stabilnost, notranji mir ter umirja preveč aktivni um. Obenem stimulira srčno čakro in pomaga pri komunikaciji.

V šoli ajurvede in joge se učimo zdravilnih muder za različne elemente, doše in stanja. Na vadbi joge uporabljamo meditativne mudre.

Jogo lahko izvajate tudi doma s pomočjo spletnega tečaja.