Obstajajo negativni učinki dihalnih vaj?

Negativni učinki dihalnih vaj
Negativni učinki dihalnih vaj

V vsaki šoli ali izobraževalnem programu joge se prej ali slej srečamo s pranajamami ali dihalnimi vajami. In v zadnjem času so prešle meje joge in se prikazujejo tudi kot sredstvo za povišanje toplote telesa in mentalnega fokusa pri kopanju v hladni ali mrzli vodi. Res je, jogiji so spoznali katere dihalne vaje ogrevajo in katere hladijo. Takrat je bil njihov namen čiščenje energijskih poti, večanje energije v telesu, zbujanje energije kundalini ter usmerjanje te energije v višje čakre za doseganje stanj razširjene zavesti. Danes pa jih vsepovprek prakticiramo. Negativni učinki dihalnih vaj so prisotni, če ne izpolnimo določenih pogojev.

9 ur pranajame dnevno

Z intenzivno prakso tehnik naprednih pranajam sem se srečala pred petnajstimi leti, predpogoj je bil opravljen učiteljski tečaj joge. Sadhana intensive odmik je popolnoma sledil navodilom teksta Hatha Yoga Pradipika, ki je osnovni tekst hatha joge. Odmik se je odvijal v odmaknjenem francoskem dvorcu, hrana je bilo jutranje mandljevo mleko, dvakrat na dan kitcheri skorajda brez soli, en sadež, voda in popolnoma nič sladkorja. Mobilnih naprav nismo imeli, stika z zunanjim svetom tudi ne. Pomemben del prakse so bile tudi čistilne tehnike telesa ali shat kriye.

Dva tedna smo vsakodnevno izvajali 9 ur pranajame dnevno, razdeljeno v tri sklope po tri ure. Kaj naj rečem, bilo je intenzivno, globoko, očiščevalno, transformativno, močno, a tudi mirno, razširjeno, pretočno, v stiku s Seboj.

Poleg čistilnih tehnik, kapalabhatija in bhastrike, kjer se sunkovito izmenjujeta vdih in izdih, je bila glavna tehnika nadi shodhana ali trikotno dihanje. Razmerja med vdihom, zadrževanjem, izidihom in zadrževanjem so bila 5:20:10:10. Zadrževanje ali kumbhaka, ki je glavni cilj pranajame, je vsebovala tudi tri energijske zapore ali maha bandho.

Vsakokratna mentalna prepreka je onemogočala sproščeno izvajanje tehnike, zato je bilo soočenje z vsebino zavestnega in podzavestnega dela uma intenzivno. Proces bi lahko poimenovala čebuljenje, saj se je s soočenjem vsake misli (vritti) odprla pot energiji, ki se je vsakokrat povečevala in dvigovala.

Pogoji za varno vadbo naprednih jogijskih dihalnih tehnik

Tehnike so znane, manj znano je to, kaj prinese intenzivna praksa naprednih pranajam. Najbolj intenziven in transformativen del je kumbhaka z maha bandho, zadrževanje diha z energijskimi zaporami. Iz mojih izkušenj, sledečih napak ne bi smeli početi, da se izognemo negativnim učinkom dihalnih vaj.

 • Fizično telo mora biti popolnoma zdravo.
 • Um mora biti sproščen, brez stresa!
 • Za resno izvajanje naprednih tehnik in pozitivne učinke si moramo vzeti dovolj časa, se odmakniti od vsakdanjega življenja in popolnoma prenesti pozornost čutil iz zunanjega sveta v notranji.
 • Hrana, ki jo uživamo mora biti sattvična, torej vegetarijanska, brez stimulansov, pekočih in preveč slanih, sladkih snovi.
 • Okolje, v katerem izvajamo napredne tehnike naj bo sattvično. Najbolje da se umaknemo v čisto naravo, kjer je tudi zrak čist!
 • Vsako tehniko moramo izvajati z največjim zavedanjem telesa in uma in spoštovati njegove omejite.
 • Nikakršno nasilno zadrževanje dihanja ni dovoljeno!

Negativni učinki dihalnih vaj

Če tega ne upoštevamo lahko pride do negativnih izkušenj ali poškodb energijskega telesa. Dihalne vaje in negativni učinki gredo lahko tudi z roko v roki. Hkrati pa tudi odsvetujem občasno igračkanje z naprednimi tehnikami, saj ne pripeljejo do željenega cilja.  

 • Napredne jogijske dihalne tehnike zahtevajo močno in prožno telo in nikakor niso namenjene zdravljenju fizičnega telesa.
 • Kakršnokoli trenutno neuravnovešeno mentalno stanje, stres, negativni občutki se bodo predvsem z nasilnim izvajanjem kumbhake podvojili.
 • Neprimerna prehrana poleg tega, da zapira fizične kanale, onemogoča tudi energijski pretok v nadijih in s tem oteži napredno prakso.
 • Zgolj mentalno upoštevanje in štetje štirih faz diha ter namerno zadrževanje kumbhake oz. diha, lahko pripelje do poškodb energijskega telesa ali čaker. To se lahko odraža na mentalu kot vznemirjenost, nemir, potenciranje negativnih vzorcev ali neenakomerno povišanje energije v čakri.
 • Intenzivne tehnike izmenjave vdiha in izdiha izjemno dvignejo prano, kdor ima povišano vata došo, se mu negativna stanja lahko poslabšajo.
 • Nasilno zadrževanje kumbhake z bandhami lahko pripelje do nekontroliranega zbujanja kundalini energije, ki se izraža tudi na fizičnem nivoju kot panični napadi, izčrpanje živčnega sistema, bolečine, pekoči občutki v predelu genitalij, hrbtenice, povečana seksualna želja ter tudi zablode, lažne predstave, jeza, nespečnost, povečani negativni občutki in misli, nekontrolirane vizije, destruktivne fantazije, kontakt z astralnimi bitji. Ta stanja težko ločimo od prave duhovne izkušnje, ki pa je praviloma pozitivna.   

Pri ajurvedskih svetovanjih se srečujem tudi s klienti, ki se ukvarjajo z naprednimi dihalnimi tehnikami. Po navadi jih vključujejo v vsakodnevno prakso, v domačem okolju, ki zahteva pozornost tudi na službenih in družinskih obveznostih. Negativni učinki dihalnih vaj se kažejo kot stanja nespečnosti, nemira, anksioznosti, nekontroliranega srčnega utripa, izgube energije, pekočih občutkov v telesu ter drugih negativnih stanj. Umiritev teh simptomov ali celo popolno zmanjšanje je bilo možno z opustitvijo naprednih tehnik kumbhake ali bastrike ter tudi z dodajanjem ajurvedskih zelišč, ki krepijo živčni sistem.

Kaj priporočam za domačo prakso?

Tehnike, ki jih priporočam za vsakodnevno uporabo in so zelo koristne za živčni sistem, umirjanje in fokus so sledeče:

 • Sproščeno trebušno dihanje, z daljšim izdihom; pri čemer najprej izmerimo dolžino sproščenega izdiha in nato temu prilagodimo dolžino vdiha, ki je po navadi dvakrat krajši.
 • Sproščeno trikotno dihanje ali nadi shodhana brez zadrževnja diha, kjer izvajamo daljši izdih po zgornjem navodilu.

Tehnike predlagam, da se učite pri učitelju/ici, ki je ne le tehnično podkovan/a temveč iz lastnih izkušenj vam preda vedenje, ne le znanje!

Na tečajih joge v Ajurjoga studiu so vse učiteljice in učitelji seznanjeni z varnim in pravilnim izvajanjem dihalnih tehnik. Naučili vas bomo tistih, ki vam v urbanem okolju najbolj koristijo. Vabljeni na tečaj joge!

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge