Nedavno me je mama presenetila z božansko juhico, katera me je od znotraj pobožala, nahranila in pomirila. Danes sem jo tudi sama pripravila, saj sem čutila, da današnji hladen veter ne vpliva najbolje na moje počutje in povečuje vata došo. Ker sem že okužena z ajurvedskim razmišljanjem, sem v juho dodala še nekaj sestavin, ki so prizanesljiva tudi do pitta doše. Z manjšimi popravki lahko skorajda vsako slovensko jed naredimo ajurvedsko. In rezultat je bil odličen. Koromačeva juha je vata in pitta došo naredila zadovoljni.
Recept za koromačevo juho
- 2 gomolja koromača
- 1 sladki krompir srednje velikosti
- 1/2 čebule
- 2 žlici kokosovega olja ali gheeja
- 1 žlička garam masale
- 1/2 žličke orientalske kumine v prahu
- 1 žlička soka limete
- sol
Koromač, sladki krompir in čebulo narežemo na kocke in pražimo na žlički kokosovega olja ali gheeja 5 min. Nato dodamo toliko vrele vode, da pokrijemo vse sestavine. Dodamo ostale začimbe in na nizkem ognju kuhamo 30 min. Nato s paličnim mešalnikom obdelamo vse sestavine in dodamo sok limete in žličko kokosovega olja ali gheeja. Juho pustimo stati še 5 minut, da se sestavine povežejo med seboj in koromačeva juha je pripravljena.
Garam masala je tradicionalna mešanica začimb, katera da orientalski okus jedem in pomaga prebaviti zaužito hrano. V mešanici so sledeče začimbe: kumin, koriander, kardamom, klinčki, cimet, lovor, poper, nekateri recepti vključujejo tudi ingver, čili in muškatni orešček. Lahko jo kupite v naši spletni ajurvedski trgovini.
Ajurvedski učinek na doše VP- K+
Če še ne veste katero došo imate izven ravnovesja, se oglasite.
Na ajurvedskem pregledu ugotovimo notranje stanje doš vata, pitta in kapha, nivo toksinov, stanje sedmih tkiv in organov ter vam tako lahko predlagamo zelišča, prehrano in način življenja, ki vam ustreza.
Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge