V ZDA znamo imeti kar nekaj težav, če želimo jesti zunaj, okusno in zdravo. Na vsakem koraku so vidne poceni ‘fast food’ restavracije; bolj skrite so tiste, ki nudijo zdravo, a zato tudi zelo dražjo hrano. To sta bila pomembna razloga, zakaj sem v času enoletnega študija ajurvede v Albuquerqueju vse obroke kuhala sama doma. S sostanovalko Francozinjo nisva delili le hiše, temveč tudi recepte. Obe sva se strinjali, da je glavna sestavina pri vsaki jedi le ena – LOVE. Ljubezen. Kdor kuha z ljubeznijo prenese to energijo v hrano, ki nosi to kvaliteto v sebi. In to je tisto, kar nas hrani. Čeprav današnji hitri tempo vse manj omogoča kuhanje doma, priporočam, da se potrudimo in si hrano sami pripravljamo. V času intenzivnega študija sem se naučila ne le dobro kuhati temveč tudi uskladiti številne obveznosti, študij, celodnevna predavanja do 21.00 ure in kuharijo. Verjemite, da se. Vsak dan.
Recept za mineštro z ljubeznijo
Priscila mi je zaupala recept za mineštro, ki ji jo je pripravljala babica s Karibov. Z njo nisva imeli preveč dela, zato nama je bila še posebej ljuba. Nahranila je naše brbončice in vata došo, ki je bila zaradi drugačne klime, spremenjenega časovnega pasu ter prihajajoče suhe jeseni dobesedno ‘po luftu’.
Za to odlično mineštro potrebujemo:
- 0,7 kg korenja
- 0,5 kg sladkega krompirja – yam
- 1 manjšo čebulo
- 3 žlice gheeja ali kokosovega olja
- 1,5 dcl kokosovega mleka
- ingver velikosti oreha
- 5 strokov kardamoma
- 1 palčko cimeta
- 5 klinčkov
- 1 žličko kurkume
- 1 žličko koriandra v prahu
- liste svežega koriandra
- sok polovice limete
- poper
- sol
- ljubezen
V večji posodi raztopimo ghee ali kokosovo olje ter dodamo nariban ingver in začimbe v kosih. Pražimo minuto in nato dodamo začimbe v prahu. Takoj zatem dodamo na drobno narezano čebulo, olupljeno in na kocke narezan korenček in sladki krompir ter pražimo 5 minut. Nato zalijemo z vrelo vodo tako, da pokrijemo vse sestavine. Kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju cca. 25 min. Ko je kuhano, odstranimo večje začimbe (klinčke, cimet in kardamom) in sestavine pretlačimo ali miksamo. Začimbe ponovno dodamo v jed. Šele nato primešamo kokosovo mleko ter sol in poper po svojem okusu. Mineštra lahko nekaj časa stoji, tako se bodo okusi med seboj še bolj povezali. Če imamo doma sveže liste koriandra jih lahko nasekljamo in z njimi okrasimo mineštro, ko je že na krožniku. Na koncu dodamo še nekaj kapljic soka limete. In ne pozabimo na bistveno sestavino! Ves čas, ko kuhamo, imejmo v srcu ljubezen.
Ta mineštra bo blagodejno vplivala na vse tri doše. Vata in pitta se bosta pomirili zaradi sladkega okusa, kapha se bo ogrela, prebavni ogenj pa bo ravno prav močen, saj bosta pekoče sestavine blažila koriander in kokosovo mleko.
Merci Priscila! Mmmm. Grem kar kuhat!
V šoli ajurvede in joge se učimo tudi kuhati na ajurvedski način.
Oglasite se lahko tudi na svetovanju iz ajurvedske medicine. Z individualnimi nasveti iz ajurvede, dobimo napotke o prehrani, načinu življenja in zeliščih, ki prinašajo harmonijo v telo. Tako telo samo opravi z boleznijo in neravnovesji.
Kako poteka ajurvedsko svetovanje? Klikni za več info.
Ajurvedska ekološka zelišča lahko kupite v naši spletni ajurvedski trgovini.