Karin Dobnikar

Sem Karin. Z jogo sem se srečala pred nekaj leti. Dala mi je, kar sem potrebovala, še preden sem se tega sploh zavedala. Naučila me je sprejeti trenutek, točno takšnega, kot je. Sprva me je pritegnil fizični vidik joge, zato sem pričela z online vadbami preko kanala Boho Beautiful. Vedela sem, da je joga veliko več od fizične vadbe, vendar sem si v začetku želela le povečati svojo gibčnost, okrepiti mišice in doseči večje zavedanja telesa. Vedno sem bila zelo aktivna, rada sem v gorah, na dolgih sprehodih s svojimi kužki, veliko kolesarim, plavam, sem tudi učiteljica jahanja. Po svoji osnovni izobrazbi sem ekonomistka, zaposlena v finančnem sektorju in veliko srečo imam, da sem v svojem poslu našla globoko zadovoljstvo in osebno izpolnitev. 

Kmalu sem se odpravila na svojo prvo uro joge in po končani vadbi sem se počutila kot prerojena. Takoj sem vedela, da bo to postala moja rutina in da moram to znanje deliti tudi naprej, kar je bila že v začetku moja velika želja. 

V letu 2020 sem prišla v studio Ajurjoga, kjer me je takoj prevzela Kajina pozitivna naravnanost in dobra energija. Da bi še poglobila svoje znanje, sem se vpisala in zaključila 300 urni učiteljski tečaj joge. 

Na tečaju sem se resnično zaljubila v jogo in v vse, kar zajema. S časom sem tudi odkrivala njeno pravo bistvo. Naučila sem se, da je joga več kot le zgolj asane in estetski gibi telesa. Je več kot šport, je način življenja.

Pomaga nam najti lepoto v preprostih stvareh.  Omogoča nam, da začutimo hvaležnost in da gledamo življenje skozi oči ljubeznivosti in empatije.  Je veda in znanost o optimalnem načinu življenja. Vključuje se v vsakdanje življenje posameznika in deluje na vse njegove vidike: mentalnega, emocionalnega, psihičnega, fizičnega in spiritualnega. Na praktični ravni je joga način za iskanje ravnovesja telesa, čustev in uma.

»Joga ni starodaven mit, pokopan v pozabo. Je najvrednejša dediščina sedanjosti. Joga je bistvena potreba danes in kultura jutri« (Saraswati, 1969, str. 312).

V zadnjem času se je joga začela razvijati po vsem svetu iz številnih razlogov, predvsem zaradi pozitivnih učinkov na fizično in mentalno zdravje posameznika.

Zavedanje želimo razširiti tudi pri nas, ozaveščati ljudi in jim pomagati izboljšati kakovost življenja z vadbami in izobraževanjem na področju zdravja in stabilne miselnosti.

Pomembno je, da se začnemo zavedati, da lahko sami za svoje zdravje naredimo največ. Zdrav način prehranjevanja, redno vadbo in pozitivno mišljenje moramo vzeti kot del življenja, za katerega aktivno delujemo vsak dan in se k temu dolgoročno zavežemo.

Danes poskušam svoje življenje živeti skozi jogo, skozi zavedanje, dih, radovednost, sočutje in globino. 

Več, ko pridobivam znanja o jogi, bolj se zavedam, da se imam še ogromno za naučiti in vedno bolj sem zaljubljena v samo prakso. Čutim, da se moja zgodba o jogi šele pričenja in z radovednostjo opazujem, kam me bo pripeljala v naslednjih letih.

Vse dobro,

Karin