Čaj sladkega korena

sladki-korenVeter in suh zrak ter kurjava v domovih povzročajo, da je tudi v telesu manj vlage. Če ne uživamo dovolj toplih tekočin, lahko hitro nastopijo težave z notranjo suhostjo, kar pomeni suha koža, suh nos, suhe sluznice, težave z dihali, suh kašelj in morda zaprtje. Za suho in vetrovno vreme ter navedene težave, bo zelo primeren naslednji čaj, ki vsebuje sladki koren.

Sladki koren je zelo čaščen v Aziji in Indiji saj ima širok spekter delovanja. Je tonik za nadledvično žlezo, kar pomeni, da pomaga blažiti posledice stresa in zvišuje energijo, pomirja živčni sistem, deluje na pljuča in pomaga pri suhem kašlju ali težkem izkašljevanju, bronhitisu in vnetem grlu, v prebavnem traktu pomirja čire, vnetja, zgago in krvavitve, deluje proti zaprtju, deluje na jetra in uravnava njihovo delovanje, pomaga tudi pri vnetem mehurju. Njegovo delovanje je ugodno za vata in pitta došo, ki ju pomirja, v majših količinah je dovoljen tudi za kapha došo.

Paziti moramo, da ne prekoračimo dnevne priporočene količine uživanja (0,5 do 10 g suhe snovi v čaju) ter ga dnevno ne uživamo dlje kot 4 do 6 tednov, saj lahko zmanjša absorpcija kalija. Ravno tako se odsvetuje uživanje večjih količin v primeru povišanega krvnega tlaka, srčnih ali ledvičnih boleznih.

Ajurvedski recept za čaj sladkega korena

  • 0,5 litra vode
  • 1/2 jedilne žlice grškega sena /fenugreek
  • 1/2 jedilne žlice komarčkovih semen
  • 1/2 jedilne žlice mete ali limonske trave
  • 1 čajna žlička ali vrečka čaja sladkega korena
  • tanka rezina ingverja

Vodo zavremo in nato dodamo vse sestavine ter na manjšem ognju kuhamo še 10 minut. Drugi način je, da sestavine prelijemo z vročo vodo in pustimo namakati 30 minut. Nato čaj precedimo. Ker je sladki koren že sam po sebi sladek, čaja ni potrebno dodatno sladkati 🙂

Več nasvetov za vašo konstitucijo in trenutni letni čas, dobite na ajurvedskem svetovanju! Čaj sladkega korena lahko kupite v spletni trgovini.

Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge