Pečena sladka zelenjava

Zelenjava, katere okus je sladek, velja za najbolj primerno pri uravnavanju vata doše. Ta ajurvedski princip, ki tvori naš psihofizični ustroj, potrebuje toplo, kuhano, vlažno in oljnato hrano. Povišana vata doša v telesu privede do različnih neravnovesji in težav, katerim pa se lahko izognemo ali uravnamo s primerno prehrano, začimbami, ajurvedskimi zelišči, dnevno rutino in jogo za vata došo.

Ta recept je enostaven in predvsem hiter za pripravo. Sama zelo rada pripravljam hrano v pečici, saj za to porabim malo časa. Zelenjavo le operem, narežem, začinim s primernimi začimbami, dodam olje in konec. Ostalo se zgodi v pečici, kamor občasno pokukam. Medtem, ko se zelenjava peče, imam čas še za kak drugi opravek.

Ajurvedski recept za pečeno sladko zelenjavoAjurvedski recept - pečena zelenjava

  • izberemo vsaj tri vrste zelenjave – hokaido buča, rdeča pesa, korenček, sladki krompir, topinamur, krompir
  • 3 stroki česna
  • vejice rožmarina
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • oljčno olje ali ghee
  • sol in poper

Zelenjavo operemo, če je potrebno olupimo ter narežemo na podolgovate in približno enako velike kose. Položimo jo na pekač, začinimo in prelijemo z oljem. Z rokami vse sestavine premešamo in damo v pečico. Pečemo 30 minut pri temperaturi 150˚C z ventilatorjem, na koncu pa še 5 minut na programu, kjer se peče le od zgoraj. Tako zelenjava dobi zlato rumeno barvo. K sladki pečeni zelenjavi se dobro poda avokado ali leča.

Zelenjava pripravljena po tem receptu bo koristila vata in pitta doši, kapha došo pa bo povišala.

Še ne veste katera doša prevladuje v vas? Pridite na ajurvedsko svetovanje ali v šolo ajurvede in joge.