Klinčki so posušeni, neodprti popki zimzelenega drevesa. V naših krajih jih večinoma poznamo kot dodatek h kuhanemu vinu. Dobro je vedeti, da jih drugod po svetu uporabljajo tudi pri pripravi zelenjavnih jedi in slaščic. Jedem dodajo svežo in rahlo pikantno aromo. V ajurvedi so zelo cenjeni.
Klinčki imajo številne zdravilne učinke:
- delujejo antiseptično, proti glivično, analgetično in antivirusno
- pospešujejo cirkulacijo, prebavo in presnovo
- delujejo na širok spekter bakterij in glivic, tudi na Candido albicans
- delujejo proti vetrovom, napihnjenosti in slabosti
- čistijo kri in delujejo antioksidativno
- pomagajo uravnavati krvni sladkor
- delujejo pri kongestiji sinusov in bronhijev
- eterično olje se uporablja pri ustni higieni in za masažo bolečih mišic
Recepti za različne težave:
- pri zobobolu nanesemo kapljico eteričnega olja razredčeno s kapljico kokosovega olja direktno na zob
- pri prehladu in kašlju 2-3x dnevno užijemo ščepec mletih klinčkov v 1 žlički medu
- ob težavah s kandido jih redno uživamo v hrani ali čaju vsaj en mesec
Uporabljamo olje klinčkov ali klinčke v kosu in prahu. V hrani jih pripravimo na način, kot je opisan tu. Dobro se podajo k cimetu, lovorju, črnemu popru, kurkumi, kuminu in koriandru.
Klinčki učinkujejo na doše tako, da znižujejo vata in kapha došo in zvišujejo pitta došo. To pomeni, da če je v našem telesu prisotna odvečna pitta doša, je bolje, da se jim izognemo. Če še ne veste, katero neravnovesje vata, pitta ali kapha je v vas prisotno, lahko to izveste na ajurvedskem svetovanju. Izvedeli boste tudi kako si na naraven način, z ustrezno prehrano, začimbami in dnevnimi ajurvedskimi postopki pomagate na poti do zdravja.