Ker je riž osnovno živilo velikega predela sveta in je postal tudi del naše kulture, ne preseneča, da so znane tudi njegove sladke izpeljanke. Nikoli nisem bila pretirano navdušena nad riževimi narastki, me je pa indijska verzija sladkega riža – khirja, čisto navdušila. Recepti za khir se razlikujejo glede na predel Indije, iz katere izhajajo in obstaja manj znana verzija s pomarančo, kardamomom in cimetom. Ti okusi pričarajo božično vzdušje in ker so pomarančne v tem letnem času najslajše, si bomo tudi mi privoščili khir s pomarančo.
V ajurvedi ne kombiniramo mlečnih izdelkov s sadjem, zato bo ta khir pripravljen iz rastlinskega mleka.
Recept bo najbolj ustrezal vata doši, pitta doša naj pomarančno nadomesti s figovo marmelado, kapha doša z brusnicami ter naj izpusti datlje in oreščke.
Recept za khir s pomarančo
- 75 g basmati riža
- 500 ml ovsenega ali domačega mandljevega mleka
- Ščepec himalajske soli
- 2 čajni žlički ajurvedskega sharkara sladkorja
- 4 stroki kardamoma
- 1/2 stroka vanilje
- 3 žlice narezanih neslanih pistacij
- 2 žlici narezanih indijskih oreškov
Za omako
- 2 ekološki pomaranči
- 1 palčka cimeta
- 2 datlja medjool
Za dekoracijo
- 1 žlica narezanih pistacija
- 1 žlica narezanih mandljev
- cvetovi vrtnice
Riž operemo in nato prelijemo z mlekom, dodamo stroke kardamoma, ščepec soli in sladkor. Strok vanilje odpremo in postrgamo notranjost. Dodamo v mleko. Pristavimo na ogenj in počakamo, da zavre. Nato zmanjšamo ogenj na minimalno in pustimo nežno vreti še vsaj 40 min, ob pokriti kozici. Nato odkrijemo posodo, dodamo 3 žlice narezanih pistacij in indijske oreške ter kuhamo še vsaj 10 min oz. toliko časa, da dobimo konsistenco pudinga. Med kuhanjem večkrat premešamo.
Za omako uporabimo ekološki sladki pomaranči, katere operemo s toplo vodo. Nastrgamo lupino obeh pomaranč, nato stisnemo sok. Oboje damo v ponev, dodamo na drobno nasekljana datlja medjool in palčko cimeta. Zmes zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še toliko časa, da se tekočina zgosti. Cimetovo palčko odstranimo.
Khir prestavimo v manjše posodice in prelijemo s pomarančno omako in dekoriramo z narezanimi pistacijami, mandlji in listi vrtnice.
Individualno ustrezna prehrana, način življenja, zelišča ter jogijske tehnike ohranjajo ali nas pripeljejo v stanje ravnovesja. Odkrij svojo ajurvedsko konstitucijo na pregledu s pulzno diagnostiko!
Avtorica: mag. Kaja Kastner Yadav, medn. cert. svetovalka ajurvede, učiteljica joge