Delavnici o jogi in ajurvedi na DAOYAH


Podrobnosti dogodka


Tudi letos se bo Ajurjoga center predstavil na festivalu DAOYAH v Cankarjevem domu, 3. – 5. februar 2017. Vabljeni, da se spoznamo na razstavnem prostoru ali na kateri od dveh delavnic na temo joge in ajurvede. Vabljeni!

Vstopnice so na voljo preko organizatorja www.daoyah.si

Delavnica – Joga za vata, pitta in kapha došo

sobota, 4.2.2017, 16.30 – 18.00, Dvorana M3+M4, Cankarjev dom

Joga je znanost, ki izhaja iz Ved – starodavnih tekstov, ki opisujejo tudi ajurvedo. Joga je fizična, mentalna in duhovna disciplina, s katero želimo doseči stanje umirjenosti uma, medtem ko nas ajurveda uči o načinu življenja in postopkih, ki ohranjajo ali ponovno vzpostavijo ravnovesje v telesu in umu. Obe znanosti sta zasnovani na principih usklajenosti življenja z naravo, se dopolnjujeta in delujeta v harmoniji ena z drugo.

Kadar govorimo o terapevtski jogi se moramo vprašati, katero znanost o telesu in njegovih funkcijah pri tem uporabljamo. Ali poznavanje telesa in funkcij z vidika zahodne medicine ali jogi sorodno znanje – torej ajurvedo. Šele ko to slednje združimo, lahko govorimo o pravi joga terapiji, ki upošteva vzroke neravnovesja in ga s pomočjo jogijskih vaj in dihalnih tehnik odpravlja.

Vata, pitta in kapha doša so ajurvedski principi delovanja telesa, ki opravljajo različne funkcije in vplivajo na našo umsko in telesno konstitucijo. Ti principi se, poleg neustrezne prehrane in zunanjih dejavnikov, zaradi neustreznih jogijskih položajev in dihalnih tehnik lahko povečajo in tako vplivajo na razvoj neravnovesja ali bolezni.

Poznavanje svoje konstitucije oz. trenutnega neravnovesja v smislu vata, pitta in kapha, nas vodi do izbire primerne vadbe joge., ki nam bo koristila in ne škodila.

Na delavnici bomo izvedeli katere so tipične primerne jogijske vaje in dihalne tehnike za vata, pitta in kapha došo ter izkustveno začutili, kako jih pravilno izvajati.

Delavnica – Ženski cikel v ajurvedi

ned, 5.02.2017, 10.00–11.30, Dvorana M3+M4, Cankarjev dom

Glede na ajurvedo je menstrualni cikel direktno povezan s stanjem dveh izmed sedmih tkiv, ki sestavljajo telo. Arthava in Rasa Dhatu, torej žensko reproduktivno tkivo ter plazma in limfa so tkiva, ki vplivajo na kvaliteto in dolžino menstrualnega cikla ter tudi na težave pred menstruacijo. Poleg tega tudi doše vata, pitta in kapha s svojimi kvalitetami, pa tudi način življenja, prehrana, ki jo uživamo, dejavnosti, ki jih izvajamo, kot tudi čustva in misli, vplivajo na naš cikel.

Ta enkraten čas v mesecu nudi vpogled v stanje ženskega telesa, kot tudi v stanje treh doš. Če poznamo povezave med tremi došami in značilnostmi menstruacije, lahko preprečimo in v bodoče uravnavamo neravnovesja. Z ajurvedo si pomagamo ne le v primeru bolezni, temveč tudi pri ugotavljanju tendence k neravnovesjem ter preprečevanju in ohranjanju zdravja.

Ko ugotovimo katera doša najbolj vpliva na cikel, bomo s primerno prehrano, zelišči, načinom življenja in jogijskimi vajami ter dihalnim tehnikami uravnavali stanje. Zavedati se moramo, da imajo jogijske tehnike močne učinke, zato neprimeren izbor jogijskih vaj in dihalnih tehnik glede na našo povišano došo, negativno vpliva na neravnovesje oz. ga celo povečuje.

Na delavnici bomo izvedeli:
• Kakšen je zdrav menstrualni cikel?
• Kakšne so značilnosti vata, pitta in kapha menstrualnega cikla?
• Kakšne so povezave med vata, pitta in kapha došo in tipičnimi neravnovesji (odsotnost menstruacije, boleča menstruacija, premočna in predolga menstruacija, PMS – nespečnost, anksioznost, utrujenost, napihnjenost, vročinski oblivi, akne, vzkipljivost, slabost, želje po sladki hrani, zatekanje, boleče prsi, žalost, depresija…)?
• Kako prilagoditi prehrano, začimbe in katera zelišča ugodno vplivajo na neravnovesja?
• Katere jogijske vaje in dihalne tehnike so primerne za vata, pitta in kapha cikel?
• Kateri so primerni in neprimerni jogijski položaji in dihalne tehnike v času menstruacije?

 

 

    Prijava na dogodek

    Ime in priimek (obvezno)

    Vaš eMail (obvezno)

    Telefon (obvezno)

    Dodatna vprašanja