Ajurvedska kuhinja po slovensko


Podrobnosti dogodka


kuharska-delavnicaAjurveda je najstarejša znanost, ki je prepoznala zakone narave in življenja. Človeka vidi v njegovi celoti, ne le fizično, mehansko telo, temveč tudi njegove subtilnejše plasti, ki so energija, čustva in misli, inteligenca ter zavest. Zakoni delovanja narave in človeka veljajo po vsem svetu enako, zato ajurveda deluje ne glede na njen geografski izvor.

Nekaj let je bil moderen rek ‘si to kar ješ’, ajurveda pa je že pred tisočletji bila korak naprej in pravila ‘si to kar prebaviš‘. Da bi posameznikom, ki šele vstopajo v svet ajurvede približali ajurvedska načela prehranjevanja ter jih spodbudili k pripravi hrane s sezonskimi in lokalno pridelanimi izdelki, bomo v Ajurjoga centru organizirali kuharske delavnice. Vsaka je posvečena eni sezoni.

Delavnice bodo sledile ritmu narave in enemu izmed ključnih načel ajurvede, ki pravi, da uživamo lokalno in sezonsko hrano. Na delavnicah se boste naučili, katera živila so primerna za določen letni čas, kako jih pravilno kombinirati med seboj in katere začimbe uporabiti za izboljšanje lastnosti, da iz hrane dobimo največ. Predvsem pa boste preizkusili številne okusne ajurvedske in klasične slovenske recepte. Dobili boste tudi veliko praktičnih nasvetov za kuhanje zdravih in uravnoteženih jedi po ajurvedskih načelih.

Na delavnicah boste izkusili sledeče:

 • spoznali kaj je ajurveda in zakaj je prehrana najpomembnejša komponenta pri zagotavljanju zdravja
 • se naučili pravilno kombinirati hrano, da ne bo povzročala nastajanja toksinov
 • se naučili pripraviti jedi iz sezonskih in lokalnih sestavin po načelih ajurvede
 • spoznali kako uporabljati začimbe
 • praktično izkusili pripravo klasičnih slovenskih jedi po načelih ajurvede, zajtrka, zahtevnejšega menija za nedeljsko kosilo in večerje, okusnega napitka, malice za na pot. Pripravili bomo ideje za uravnoteženo zdravo službeno ali šolsko kosilo ter dekoracije jedi in priprave pogrinjka.
 • udeleženci dobijo skripto z avtorskimi recepti ter seznam primerne hrane za sezono

Komu so namenjene?

Delavnice so namenjene vsem, ki bi se radi spoznali z osnovami ajurvede, preizkusili in se naučili kuhati, želeli vpeljati ajurvedski pogled na hrano v svoj vsakdan in jedli v skladu s sezono. Za delavnico ni potrebno predznanje ajurvede ali poznavanje svoje konstitucije.

Vodje delavnic

Teoretični del delavnice bo vodila Kaja Kastner, praktični del pa Branka Sluga in Rosana Sluga Štih.

Datumi delavnic

Delavnice so posvečene posamezni sezoni in posebnostim nekega obdobja

 • Ajurvedska kuhinja po slovensko za poletje14. in 15. april, 2018 od 9:30 do 15:00 ure in od 9:00 do 13:00 ure

Cena

Cena posamezne delavnice znaša 135 eur, za člane centra Ajurjoga 125 eur.

Informacije in prijava

Za informacije ali prijavo pokličite na + 386 (40) 613 963 ali pišite na [email protected]

Prijava na delavnice se potrdi s plačilom na TRR – Ajurjoga, Kaja Kastner s.p., Kvedrova 8, 6000 Koper, TRR: SI56 0310 6100 0826 503

V namen prosim napišite vaše ime + priimek + kuharska delavnica.

  Prijava na dogodek

  Ime in priimek (obvezno)

  Vaš eMail (obvezno)

  Telefon (obvezno)

  Dodatna vprašanja