Ajurveda in jogijska sadhana


Podrobnosti dogodka


Ajurveda in joga sadhanaTako joga kot ajurveda izhajata iz istega časa, prostora in filozofije ter kot brezčasni vedi učita o naravnih ritmih in zakonih. Ajurveda je znanost o življenju, torej veda, ki kaže pot k ravnovesju telesa, uma in duše. Joga je znanost o umirjanju uma, ki ima za cilj samo-spoznanje, združenje, samadhi. Obe vedi se dopolnjujeta in delujeta kot celosten, naraven ter individualen pristop k ravnovesju telesa in uma.

Vsakdo, ki mu joga pomeni način življenja in smer lastnega razvoja, lahko najde v ajurvedi podporo k temu cilju. Kot vemo, um vpliva na telo in telo vpliva na um. Z jogo želimo umiriti miselni tok. Vendar, če so naša vsakodnevna rutina, prehrana in aktivnosti neskladne z naravnimi potrebami telesa, bo zaradi tega telo v neravnovesju in posledično tudi um, katerega bomo težje umirili.

Ajurveda pozna doše vata, pitta in kapha, ki so trije principi ali vitalne  energije. Z njimi lahko opišemo vse telesne značilnosti, duševne zmogljivost in čustvena nagnjenja. Doše tudi uravnavajo fiziološke in psihološke procese v telesu in umu. Opravljajo različne funkcije in delujejo soodvisno. Se nenehno spreminjajo zaradi prehrane, načina življenja, letnih časov in ostalih zunanjih in notranjih vplivov. Tudi način jogijske prakse, posamezne asane in pranajame različno učinkujejo na doše vata, pitta in kapha.

Na seminarju bo govora o sledečih temah:

 • kaj je ajurveda in kaj so doše?
 • kako se izražajo vata, pitta in kapha doša ter kako to ugotovimo pri sebi; kateri so deseti pari kvalitet?
 • kaj je agni – prebavni ogenj, kakšen je njegov pomen v zdravju in jogi, katere vrste obstajajo, kako jih prepoznamo in kako uravnavamo?
 • kaj je ama – toksini, kako jih prepoznamo in kako odpravimo?
 • delovanje uma po ajurvedi
 • ajurvedska dnevna rutina in zakaj podpira jogijsko sadhano?
 • prehranska pravila v ajurvedi
 • smernice jogijske prakse za vata, pitta in kapha došo

Komu je namenjen seminar? Seminar je namenjen vsem več let vadečim joge ne glede na zvrst, ki jo vadijo ter vsem z ustaljeno jogijsko sadhano.

Kaj pridobimo na seminarju? Po zaključenem seminarju boste bolje poznali delovanje telesa in uma z vidika ajurvede, prepoznali ter uravnavali moč prebavnega ognja, spoznali postopke ajurvedske dnevne rutine in prehranjevalne smernice, ki podpirajo jogijsko prakso ter izvedeli kakšne so smernice jogijske prakse za posamezne doše. Seminar ni namenjen individualni obravnavi neravnovesji.

V centru boste lahko kupili bio mešanice začimb, bio ajurvedska zelišča in številne druge pripomočke za ajurvedsko dnevno rutino.

Seminar se prične ob 9:30 in zaključi ob 17:00 uri, predvidena sta dva krajša odmora ter prosti čas za kosilo 1h 30min.

Pridite v udobnih oblačilih ter s seboj prinesite blok in pisalo.

Cena 75 € vključuje skripto predavanja ter čajanko. Učiteljice in učitelji joge imajo 15% popust.

Seminar vodi Kaja Kastner, svetovalka ajurvedske medicine in inštruktorica joge.

Število mest je omejeno, zato si čim prej zagotovite sedež in pišite. Prijava na seminar se potrdi s predplačilom na TRR.

  Prijava na dogodek

  Ime in priimek (obvezno)

  Vaš eMail (obvezno)

  Telefon (obvezno)

  Dodatna vprašanja