Prazniki so pred nami in povsod že diši po piškotih, potici in drugih sladicah. Kaj če bi tokrat domačim in gostom ponudili še indijsko sladico? Laddu na primer. Laddu je narejen iz čičerikine moke, gheeja ali drugih olj, dišečih začimb ter različnega suhega sadja. Glede na to, katere sestavine izberemo in v kakšnih količinah, dobimo različne vrste laddujev. Za božični in novoletni čas bo najbolj primeren sledeč recept, saj vsebuje številne aromatične začimbe, ki nas bodo pogrele.
Recept za božični laddu
- 200 g čičerikine moke
- 150 ml kokosovega olja
- 50 ml sezamovega olja
- 150 g succanat ali sharkara sladkorja
- 75 g mletih mandljev
- 75 g datljev
- 25 g sezamovih semen
- 25 g kokosove moke
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 žličke kardamoma
- 1/2 žličke ingverja v prahu
- 1/2 žličke klinčkov v prahu
- 1/2 žličke pimenta
- 1/4 žličke črnega popra
- ščepec čilija v prahu
- 1 ekološka limona
Olja segrejemo v posodi in dodamo čičerikino moko ter pražimo toliko časa, dokler ne vonjamo lešnikove arome. Nato dodamo sezam in mlete mandlje, začimbe ter nadaljujemo z praženjem. Datlje narežemo na majhne koščke in jih dodamo v maso. Nato dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se vse sestavine povežejo. Na koncu v zmes naribamo ekološko limono in dodamo nekaj čilija. Odstranimo z ognja in počakamo, da se zmes ohladi. Z žlico zajemamo še toplo zmes in oblikujemo kroglice poljubne velikosti. Za konec jih povaljamo v kokosovi moki in pustimo na pladnju, da se ohladijo.
Sladica božični laddu je res sladka, zato bo najbolj koristila vata doši, pitta doša lahko iz recepta izpusti črni poper in čili, kapha pa naj poje le eno kroglico na dan.
Še ne veš katera doša prevladuje v tebi? Pridi na ajurvedsko svetovanje če pa te zanima več, pridi v šolo ajurvede in joge.