Božidar Lelas

Božidar Lelas, za domače Božo, je rojen na Reki, kjer je tudi odraščal. S prihodom v Zagreb spozna jogo. Lahko bi rekli, da je leta 2016 začel novo življenje, navdihnjen z Dharma jogo in nauki Sri Dharme Mittre. Leto kasneje je vpisal in zaključil šolo za učitelja joge 200 ur RYT, leto kasneje pa je pod mentorstvom Sandre Petre Pintarić zaključil tudi TT 500 ur RYT. Letos je svoje znanje nadgradil z LOAY TT 500 ur RYT v Dharma joga centru v New Yorku, pod mentorstvom učitelja mojstra, velikega Sri Dharme Mittre. Medtem se je udeležil več različnih delavnic z mednarodno priznanimi učitelji Dharma joge, trenutno pa poučuje jogo v Sloveniji. Čeprav živi in ustvarja v Ljubljani, je še vedno redni učitelj v House of Dharma in Ritam studio, v Zagrebu. Stil ki ga vadi in neguje je Dharma joga, najpogosteje Vinyasa flow stil, ki ustreza vsem nivojem vadečih. Kot velik blagoslov jemlje priložnost, da pridobljeno znanje in izkušnje posreduje vsem, ki želijo raziskati in občutiti lepoto in moč joge.

Zame je joga misel, ki me popelje 5 let nazaj, ko mi po prvem srečanju z jogo Dharma ves dan nasmeh ni zapustil obraza. Misel, ki me spominja, da se, preden nekoga obsodim, najprej postavim na mesto te osebe in nato reagiram s čim več sočutja. To je misel, ki mi povrne občutek hvaležnosti za vse stvari, ki jih imam v življenju, ne glede na znamenje in barvo, s katero jih zaznamujem. Ta misel me spominja na vse vrednote, znanje in potrpežljivost, ki sem jih v življenju prejemal od svojih učiteljev, in na to, da jim nikoli ne preneham služiti. In ta ista misel vsakič, ko pomislim na preskakovanje vaje, me usede na blazino in me spomine, da brez predanosti in kontinuitete napredek ni mogoč. Podobno me ta misel vsakič, ko zaidem s poti, pripelje nazaj na pot služenja in predanosti Njemu, Vrhunskem Ustvarjalcu, Viru vsega, kar obstaja. Zame je joga misel, beseda in dejanje.

Svojo pot joge sem začel z ničemer več kot z radovednostjo. Udeležil sem se enkratne, ‘drop-in’ vadbe Dharma joge nek torek in od takrat nikoli več prenehal. Več kot 7 let se moj um trudi najti pomanjkljivost v filozofiji Sri Dharme, a najde le dokaze za njeno celovitost in lepoto.
Na osnovah Vedskih naukov, dolgi tradiciji Sivanandinih učenj, Patanjalijevih sutrah, modrosti Hatha joga Pradipike in mnogih drugih, Dharma joga kot 8-kratni sistem joge, bolj kot vse ostalo, neguje sočutje in predanost.
Kot učitelj pa poskušam ostati popolnoma zvest tej globini joga prakse in tistemu, kar sem prejel od svojega Guruja in drugih učiteljev Dharma joge, kot so Sandra Petra Pintarić, Yiannis Andritsos. Moram tudi reči, da sem se največ o predanosti Bhakti naučil od Kristijana Kolege, aka Kakudmi Dasa.